Idősek Világnapja

2020.11.23. 12:00

A szépkorúakat köszöntötte a nyugdíjasegyesület

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületénél évek óta hagyomány, hogy az Idősek Világnapja alkalmából köszöntik a szépkorúakat. Az idén ez az ünnepség egy kicsit eltolódott a világjárvány miatt, és szűkebb körben zajlott, az egészségügyi intézkedések betartásával.

Ciucur Losonczi Antonius

A helyszín ezúttal néhány nappal ezelőtt a bihari református templom gyülekezeti terme volt, a Szatmári-Gergely lelkészházaspárnak, Elemérnek és Kingának köszönhetően. Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke beszédében úgy fogalmazott: az igaz, hogy a szépkorú kifejezésnek pozitív csengése van, de a kor előrehaladtával az ember törékennyé, sebezhetővé válik mind lelkileg, mind fizikailag. „Éppen ezért, amennyire és ameddig lehet, igyekeznünk kell, hogy minél kellemesebben és tartalmasabban töltsük el nyugdíjas éveinket. Ügyelnünk kell arra, hogy a családi-szociális kapcsolatok jelentős része megmaradjon. Sajnos könnyen magunkra maradhatunk, ha életünk párja eltávozott mellőlünk, és gyerekeink kirepültek a családi fészekből. Emiatt is fontos, hogy tartozzunk egy közösséghez, tegyünk szert új barátokra is, vegyünk részt csoportos kirándulásokon, éljünk a hobbinknak, vegyünk részt kulturális rendezvényeken. Az idei év mindannyiunkra rossz hatással volt, mondhatni elszigetelődtünk egymástól, sok esetben még a családtagjainktól is. Tapasztalhattuk, hogy mennyi magányosan élő idős ember van, ezért ugyanúgy, mint a járvány elején, próbáljunk meg jobban odafigyelni egymásra. A segítség legtöbbször nem anyagi jellegű, elég, ha telefonon beszélgetünk, mert fontos, hogy meghallgassuk egymást. Sajnos az adott körülményeknek megfelelően nagyon szűk körben ünnepelhetünk, de gondolatban minden egyesületi tagnak egy nagy köszönetet küldök, mert nélkülük nem létezhetnénk. Mindenkire nagy szükség van, mindenki egy kicsit más, így színesebbek vagyunk, kiegészítjük egymást”.

És mivel vannak, akik az elmúlt években kiemelkedően sok segítséget nyújtottak a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének munkájához, és önzetlenül végezték, végzik közösségformáló, értékteremtő munkájukat, őket elismerő emléklappal jutalmazták (a díjazottak közül nem mindenki volt jelen): Hajbók Klárát, Pantea Etelkát, Pataki Lászlót, Szilágyi Magdolnát, V. Szilágyi Istvánt, Széll Katalint, Sújtó Juliannát, F. Bathó Idát és Mogyoróssy Erzsébetet. Az okleveleket Biró Rozália parlamenti képviselő adta át. A rendezvényt a Bihar Megyei Tanács támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában