Girl2Leader

2020.11.03. 15:52

„A női politikusok nem kell férfiként viselkedjenek”

Az RMDSZ Nőszervezet által Nagyváradon is meghonosított Girl2Leader nemzetközi mozgalom és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) képzéssorozatot indított főleg fiatal nők számára. A személyes készségek fejlesztésének útján elindulva a legutóbbi alkalommal Rácz Zsófia, a magyar kormány fiatalokért felelős helyettes államtitkára osztotta meg személyes tapasztalatait hallgatóságával.

Ciucur Losonczi Antonius

Az eseményt a Zoom internetes platformon szervezték szombat délután, az érdeklődőket köszöntő Cefan Kinga ifjúsági vezető pedig röviden felvázolta: a Girl2Leader mozgalom célja, hogy már fiatal korban tudatosítsa a lányokban az esélyegyenlőség fontosságát, megerősítse az úgynevezett leader-érzést. Elsősorban ezen gondolatok mentén készítették elő tehát rendezvénysorozatukat a fiatal hölgyeket megcélozva, ugyanakkor ez nem kizáró jellegű, szívesen látják a nyitott gondolkodású úriembereket is.

A soron következő meghívott Rácz Zsófia, a magyar kormány csupán 23 esztendős, fiatalokért felelős helyettes államtitkára volt, aki saját példáján keresztül erősítette meg azt: mindig hinni kell abban, hogy valami sikerülni fog, és ki kell használni a felkínálkozó lehetőségeket. Az ő karrierje 2017-ben kezdett el felívelni, amikor Magyarország ifjúsági delegáltja lett az ENSZ-ben, New Yorkban. Ez a megbízatása egy évre szólt, többek közt népszerűsítenie kellett a fenntartható fejlődést, mint célt, és beszélnie azokról a globális kihívásokról, melyekkel az emberiség szembesül. Országjárása közben számos iskolába, egyetemre, szervezethez eljutott. Később a tanulmányai mellett a budapesti Alapjogokért Központ jogi elemzőjeként is dolgozott, tavaly nyáron pedig „újrázott” az Egyesült Államokban, ezúttal egy washingtoni agytrösztnél végzett kutatásokat, készített tanulmányokat a kiber-, a biztonság- és az energetikapolitikáról. Októberben Novák Katalin jelenlegi családügyi miniszter (de akkor még csak államtitkár) tanácsadója lett. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: négy nappal előtte tudta meg, hogy rá gondolt, és azóta is igyekszik megszolgálni a bizalmát.

Aztán idén januárban egy nem egyszerű feladatot kapott annak köszönhetően, hogy fiatalokért felelős helyettes államtitkárnak lett kinevezve. Ezáltal tulajdonképpen közszereplővé is avanzsált, mivel Magyarországon a helyettes államtitkári és ennél magasabb funkciót betöltők állami vezetőknek számítanak. Az ő tisztsége inkább szakmai, mintsem politikai, lobbistaként közvetít mindkét irányba a minisztérium és a fiatalok közt – magyarázta. Hangsúlyozta: amikor valaki valamilyen tisztségbe kerül, fontos, hogy legyen egy mentora, egy személy a háta mögött, akihez fordulhat. Ő Novák Katalinra tekint úgy, mint példaképére, s nem mellesleg csodálja és tiszteli őt azért, hogy „unortodox” lépésként bevállalta azt, hogy egy saját magánál húsz évvel fiatalabb valakit, ráadásul hozzá hasonlóan egy nőt vett maga mellé vezetői pozícióba.

Arról is beszélt Rácz Zsófia: hazudna, ha azt állítaná, hogy nem fájnak neki az őt ért igaztalan vádak, vagy amikor olyan dolgok miatt támadják, amiről nem tehet, de inkább a pozitívumokra koncentrál, arra, hogy sokkal nagyobb értéke vagy súlya van annak, hogy milyen kedvező személyes hatást gyakorolnak esetleg mások életére az általa elmondottak. Ugyanakkor sajnálja is egy kicsit azokat, akiknek nincs más életcéljuk, csak az, hogy karaktergyilkosságokat hajtsanak végre, és kivetítsék a saját frusztráltságukat.

Azon meggyőződésének is hangot adott a helyettes államtitkár: eleinte valóban nem volt női-férfi egyenjogúság, ezért harcolni kellett érte, napjainkban azonban már nem a klasszikus értelemben vett feminizmus dívik, hanem mintha férfigyűlölő nők hallatnák a hangjukat. Tény, hogy a világot még mindig a férfiak uralják, de azért egy női politikus ne hisztérikus érzelmi kirohanásokkal nyilvánuljon meg, hanem minden körülmények közt őrizze meg a tartását és a méltóságát. Ne veszítse el a nőiességét, és ne férfi módjára akarjon érvényesülni, hanem nőként akarja és tudja kibontakoztatni a tehetségét, kivívni magának a megbecsülést és a tiszteletet – vélekedett Rácz Zsófia.

Borítóképünkön: Rácz Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában