Beruházások

2020.11.12. 09:38

A közúti aluljárók városa lesz Nagyvárad

A Sztaroveszky (Magheru) úti aluljáró csak a kezdet volt: Florin Birta váradi polgármester kijelentette, hogy több ilyen is fog készülni az elkövetkező években, mert van honnan pénzt lehívni ezekre a beruházásokra.

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hét közúti aluljárót és egy felüljárót tervez építtetni az elkövetkező években. Ilie Bolojan polgármesterségének az idején főként körforgalmak létesültek a városban, de csak azért, mondja Florin Birta jelenlegi városvezető, mert azok ideiglenes megoldások voltak, ugyanis akkoriban senki nem adott pénzt közúti aluljárók építésére. Most azonban itt a lehetőség lehívni erre a célra az európai uniós alapokat, és ezt kihasználva Nagyváradon néhány éven belül hét közúti aluljáró és egy közúti felüljáró fog épülni mintegy százmillió euróból. Kezdjük ez utóbbival: Florin Birta októberben jelentette be, hogy a Mester (Meșteșugarilor) utcán az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem aluljáró, hanem felüljáró fog épülni, mert sokkal olcsóbb a kivitelezése. A 8,2 millió euróra becsült beruházás során megépülő felüljáró a körgyűrű, a vasúti sín és a Corneliu Baba utca fölött fog áthaladni, és amíg nem találnak rá uniós forrást, addig a város saját költségvetésből kezdi el a megvalósítást. A terv szépséghibája az, hogy a felüljáró a Mester utcai tömbházaktól néhány méterre fog elhaladni. Sajtóbeszámolók szerint a helyi lakosok nem értenek egyet ezzel a beruházással, igaz, a döntéshozók nem is kérdezték a véleményüket...

Jövő tavasszal kezdődik el a Ghillányi (Cantemir) és a Vámház (Sucevei) utcák kereszteződésébe tervezett négysávos aluljáró építése. Kivitelezésének becsült költségvetése 8,5 millió euró, a kivitelezési határidő tizenöt hónap. Ezt követi a Gojdu téri aluljáró-komplexum építése a Szakszervezetek Művelődési Háza és az ortodox katedrális közötti téren. Ez öt különböző aluljárót foglal ugyanis majd magába, ezek közül a leghosszabb a tér alatt a Ghillányi utat a Baross (Dacia) híddal összekötő 79 méter hosszú lesz, melynek tetején gyalogos övezetet alakítanak majd ki. Ennek a beruházásnak a becsült költségvetése 21,3 millió euró és valószínűleg jövő májusban fog elkezdődni itt a munkálat. A kivitelezési határidő két év. Ezeknek az aluljáróknak az építése párhuzamosan fog haladni a Ghillányi és a Fürdői (Nufărului) út felújításával, mely utóbbi munkálat már ebben a hónapban elkezdődhet. Itt először a közutat újítják fel, majd következik a sínek és a járdák modernizálása, illetve a bicikliutak kiépítése. Florin Birta polgármester jelezte, hogy két-három évig a Fürdői út és a Gojdu tér közötti útszakaszon munkálatok zajlanak majd, de a felújítás után az az útvonal lesz a város egyik legszebb sugárútja. Erre a tizenegy millió eurós beruházásra uniós forrásokat akar lehívni a város.

Újabb tervek

A felsoroltakon kívül a nagyváradi városvezetés további öt közúti aluljárót akar építtetni az elkövetkező években, annál is inkább, mert a következő uniós költségvetési ciklusban sok pénz áll majd rendelkezésre a városi mobilitás elősegítésére. Mint arról az elmúlt időszakban a váradi városvezetés már többször is beszélt, közúti aluljárót terveznek építeni a Körös (Vladimirescu) utca és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésében, valamint a Körös és az Oneştilor utcák kereszteződésében is. A két munkálat összesen mintegy 25 millió euróba kerülne, és 2022-ben vagy 2023-ban kezdődhetne meg a kivitelezés. A Körös utcát négysávosra bővítik majd, illetve bicikliutat is kialakítanak rajta, a Vitéz utca kereszteződésében lévő házakat kisajátítják és lebontják, hogy az aluljárót elkerülő sávoknak is helyet biztosítsanak. Ugyancsak két egymást követő aluljárót terveznek építeni a Fő utcán: az egyiket a Pasteur utcai kereszteződésnél, egy másikat pedig a vasúti nagyállomásnál az Olimpiadei utcai kereszteződésénél. Ez utóbbi helyszín közlekedési csomóponttá fog válni, hiszen lesz itt vasútállomás, taxiállomás, villamos megálló és buszállomás is. Florin Birta megjegyezte, hogy a Bihar Megyei Tanáccsal közösen egy új buszpályaudvart építenek abba az övezetbe, amely a megyében közlekedő utasokat fogja kiszolgálni. Ha minden jól megy, akkor ezek a beruházások két éven belül elkezdődhetnek, véli Birta. Az elöljáró előrukkolt egy egészen új ötlettel is: a Dacia sugárút és a Vitéz utca kereszteződésében is szeretnének egy közúti aluljárót építeni az elkövetkező években. Egyelőre még csak a tervezési fázisban vannak, és elképzelhető, hogy csakúgy, mint a Mester utca esetében, végül közúti felüljáró lesz az aluljáróból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában