Koronavírus

2020.11.04. 09:01

A háziorvosi ügyeleti központok is bekapcsolódnak a tesztelésbe

A mentőszolgálatok leterheltségének az enyhítését szolgálja az a döntés, hogy Bihar megyében öt állandó háziorvosi ügyeleti központ is bekapcsolódik a járványügyi tesztelésbe.

Fotó:

Pap István

Bihar megyében öt állandó háziorvosi ügyeleti központ kapcsolódik be az új koronavírus kiszűrését célzó tesztelésekbe. Erre a döntésre egyrészt az esetszámok folyamatos növekedése, másrészt pedig a mentőszolgálat terhelésének csökkentése miatt volt szükség, ugyanis az utóbbi időben rendkívül megnőtt az 112 segélyhívó számon tesztelést kérők száma, akiket a mentőszolgálat otthonukban és ingyen tesztelt le. Hamarosan azonban öt háziorvosi ügyeleti központ is fog mintát venni, konkrétan a székelyhídi, a cséffai, a barátkai, a bihardobrosdi (Dobreşti) és a kispapmezői (Pomezeu). Mint azt Daniela Rahota, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője lapunknak elmondta, azért esett ezekre az ügyeletekre a választás, hogy a megye területe nagyjából le legyen fedve, ugyanis vannak kórházak is, ahol végeznek tesztelést. Rahota hangsúlyozta azt is, hogy maguk a központok is bele kell egyezzenek abba, hogy segítenek a mintavételben, erre ugyanis a DSP nem kötelezheti őket. Egyelőre csak a barátkai ügyeleti központ egyezett bele teljes mértékben ebbe, a többi négy központ vezetője most tárgyal az ottani háziorvosokkal, hogy kik azok, akik vállalják majd ezt a munkát. Rahota hozzátette: a jövőben, ha a járványhelyzet ezt indokolni fogja, akkor a megye más ügyeleti központjai is bekapcsolódhatnak ebbe a tevékenységbe. Az igazgató elmondta, hogy a jövő héten indul be ez az szolgáltatás, addig még számos részletkérdést tisztázni kell, például azt, hogy konkrétan hol fogják elvégezni a mintavételt, hiszen a potenciálisan fertőzött személyeket nem fogadhatják az ügyeleti központokban, ahova más betegek is járnak. Az öt háziorvosi ügyeleti központ feladata lesz az elkövetkező napokban, hogy megtalálják a helyszínt, ahol ezt a tevékenységet végezhetik. Rahota elmondta, hogy azok, akik betegnek érzik magukat, azaz a fertőzés tüneteit érzékelik, de tudnak mozogni, ők a háziorvossal való konzultáció után maguk kell majd felkeressék a központok egyikét, ahol mintát vesznek tőlük. Hangsúlyozta, hogy csak azok számára lesz ingyenes a tesztelés, akik az egészségügyi módszertan szerint megfelelnek a betegség esetmeghatározásának. Rahota aláhúzta, a háziorvosi ügyeleti központokat azért kell bevonni a tesztelésbe, hogy az emberek ne hívják többé az 112-t, és hogy a mentőszolgálat csak a valóban sürgős esetekhez szálljon ki. Az ügyeleti központok háziorvosai védőfelszerelést és kiképzést is kapnak, és ezért a tevékenységükért külön fizetségben is részesülnek. A tervek szerint a jövő héten kezdődik meg a tesztelés a központokban, addig a magukat betegnek érzők továbbra is hívják az 112-t.

Nagy volt a nyomás

A Bihar megyei mentőszolgálat már nagyon várja a segítséget, mert a munkájuk hetek óta többnyire abból áll, hogy mintát vesznek azoktól, akik azért hívják az 112-t, mert ingyen akarnak PCR-tesztelésen átesni. Liciniu Venter, a megyei mentőszolgálat vezetője lapunknak elmondta, hogy azokban az övezetekben, ahol az említett központok vannak, a pácienseket ezekhez a központokhoz irányítják. Nagyváradon továbbra is a mentőszolgálat megy házhoz addig, amíg nem találnak itt is egy ügyeleti központot, amelyik vállalná a tesztelést. „Nincs rendben az, hogy tesztelést kell végezzünk, mert sürgős eseteket mulaszthatunk így el” – fogalmazott Venter. Hozzátette, hogy a kérelmezőknek így is várakozniuk kell, mert nagyon sok igénylés van tesztelésre. Elárulta, hogy egyetlen napon, november 2-án az új koronavírus kapcsán megyeszerte 279 hívásuk volt, és emellett még 264 riasztásuk sürgős esetekhez. Kérdésünkre válaszolva elmondta: nem tudni, hogy az öt központ bekapcsolódásával mennyivel fog csökkenni a tesztelésekhez köthető segélyhívások száma, de amúgy is Nagyváradon kell ügyeleti központot találni, mert a megyeszékhelyről érkezik a tesztelésigénylések nyolcvan százaléka. Liciniu Venter végezetül megjegyezte, hogy azért is fordulnak sokan a mentőszolgálathoz, mert az ingyen elvégzi a tesztet, ami szintén csak arra ösztönzi az embereket, hogy az 112-t hívják, de hangsúlyozta, hogy csak azokhoz szállnak ki, akiknek új koronavírus fertőzésre utaló tüneteik vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában