újabb kiállítások

2020.10.07. 14:10

VII. Naiv Művészeti Fesztivál Váradon

A Körös-parti város ismét a romániai naiv művészet „fővárosává” válik október közepén, ekkor rendezik meg ugyanis immár hetedik alkalommal a Naiv Művészeti Fesztivált, amely találkozási lehetőséget ad nemcsak az alkotóknak, hanem a műfajt kedvelő közönségnek, műgyűjtőknek is.

A fesztivál a Körösvidéki Múzeumban az október 15-i, délután fél hattól kezdődő kiállításmegnyitóval rajtol el, a tárlaton közel száz alkotás kap helyet, ezek között nemcsak kortárs alkotók munkái tekinthetőek meg, hanem olyan, a gyűjtők által kutatott festmények is, amelyeknek alkotóik már rég eltávoztak az élők sorából. A fesztivál sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt évben a vásárlással megrendezett tárlat kiállítási tárgyainak 75 százaléka gazdára talált.

A Romániai Naiv Művészek Egyesülete küldetésének tartja, hogy rendezvénye által hozzájáruljon egy olyan mag kialakításához, amelynek tagjai egyre többet szeretnének megtudni a műfajról, illetve idővel a naiv festmények gyűjtőivé válnának. Ehhez azonban folyamatos neveléshez van szükség, a naiv művészet iránti érdeklődés ugyanis bár növekvő, ám még kezdeti fázisában van, a benne rejlő lehetőségek tára pedig igen gazdag – vallják a rendezvény szervezői.

A hetedik alkalommal megrendezendő fesztivál néhány meglepetést is tartogat az érdeklődők számára: alkotásaival bemutatkozik Maria Ghercă, műhelyfoglalkozásokat szerveznek, bemutatják Maria Lupu naiv festőművész két verskötetét, illetve a Cinema Palace-szal való közreműködés által dokumentumfilmet is vetítenek. A kiállításon helyet kapnak Elisabeta Arhip és Viorel Cristea elhunyt festőművészek alkotásai is.

A jövő csütörtökön megnyíló tárlaton a festmények mellett kerámiatárgyakat, falvédőket, kisplasztikai alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Borítókép: egy naiv művészeti alkotás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában