Büntetés

2020.10.28. 10:56

Pénzbírságot kaptak a hulladékhegyek miatt Mezőtelegden

BN-összeállítás

Több mint tíz éve annak, hogy egy nemzetközi vállalat a mezőtelegdi vasútállomás mellett gyűjtögeti az e-hulladékot, tévéktől kezdve hűtőkön át a mosógépekig – mindent látni lehet itt, ahogy a hulladékhegyek egyre csak gyarapodnak. A lakosok nemcsak a visszataszító látvány miatt, hanem inkább a különféle háztartási eszközökből származó káros anyagok miatt aggódnak, például a freon miatt, melynek gyártásban való használata a 2000-es évek eleje óta tilos, ez azonban nem garancia arra, hogy az ott lévő hulladékok között nincs freont tartalmazó hűtőszekrény. Az eszközökből származó káros anyagok szabadon terjedhetnek a levegőben és a talajban is, ugyanis ezeket egyértelműen nem egy erre a célra kialakított, biztonságos raktárban, hanem csak úgy, a földre, egymásra pakolva tárolják több hektáros privát területükön, illetve az oda vezető út szélén (mely utat szintén megvásároltak évekkel ezelőtt), a halommal szemben pedig emberek otthonai terülnek el.

A cég meglehetősen agresszív módon védi ezt a területet, bátran fenyegetik a reklamáló lakosokat, ottjártunkkor pedig, ahogy egyre közelebb merészkedtünk a fényképezőgéppel a lerakathoz, úgy bukkantak elő az enyhén szólva barátságtalan tekintetű férfiak.

A vállalat jogi tanácsadója a román sajtónak úgy nyilatkozott, hogyha akarnák, megtehetnék, hogy egészen a házak bejáratáig húzzák meg a határt, és a kapuk előtt építgessék tovább a tornyaikat. Az „arcoskodás” eredményeképp a vállalat most egy 50 ezer lejes bírságot kapott a Környezetvédelmi Gárdától, melyet egyébként valószínűleg gond nélkül kifizetnek. Emellett azonban a hatóságok felszólították őket, hogy szedjenek össze minden olyan hulladékot, melyet jelenleg a puszta földön tárolnak, szennyezve ezzel a talajt, ezáltal pedig az ott élő emberek vizét, kútjait. A Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség, amely engedélyeztette a lerakat működését, most meg kell határozza pontosan, hogy mekkora területet használhatnak raktárként, ugyanis ezzel kapcsolatban nincsenek konkrét adatok, ahogy azzal kapcsolatban sem, hogy a vállalat tulajdonában lévő területekből mekkora felületet használnak az e-hulladékok tárolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában