Girl2leader

2020.10.13. 14:00

Online képzéssorozat indul fiatal nők részére

A girl2leader (Lányt vezetőnek) nemzetközi mozgalom online képzéssorozatot indít Nagyváradon fiatal nők számára – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet közösen tartott tegnap délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában a szervező Biró Rozália, Cefan Kinga és Őrősi Renáta.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke felidézte, hogy október 11-én, vagyis az elmúlt vasárnap volt a Lányok világnapja, mely dátumot az ENSZ 2011- ben jelölte ki azon oknál fogva, hogy a lányok egy olyan humán erőforrást, lehetőséget jelentenek a közösségek és a társadalmak számára, akikre hiba lenne nem odafigyelni, illetve az esélyegyenlőség szempontjából is hasznos ez az ünnep. Ő mint a képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke, 2015-ben csatlakozott a Mexikóban útjára indított Vezető női politikusok (WPL) kezdeményezéshez, néhány évre rá pedig Málta elnök asszonyának ötlete nyomán megalakult a girl2leader (Lányt vezetőnek) nemzetközi mozgalom azzal a céllal, hogy elbeszélgetve velük és támogatva őket, segítsenek a fiatal nőknek abban, hogy jobban tudjanak érvényesülni a közéletben, és több döntéshozó pozícióba jussanak a vezető testületekben. Erre annál is inkább igény kellene hogy legyen, mivel jelenleg az államfők 93 százaléka és a miniszterelnökök 92 százaléka férfi, valamint a Fortune 500-as cégvezetői listáján is ők dominálnak. Szükségszerű tehát lebontani a sztereotípiákat, és arra bátorítani a fiatal nőket, hogy merjék megvalósítani az álmaikat. A girl2leader mozgalom amúgy egyre több országban kezd meghonosodni, tavaly például Nagyváradon is szerveztek eseményeket, Cefan Kinga irányítása alatt – magyarázta Biró Rozália.

Cefan Kinga arról számolt be, hogy évek óta ifjúsági vezetőként tevékenykedik, 2018 óta a Nagyváradi Magyar Diákszövetség elnökhelyettese, és megvan a hátránya is annak, az NMD vezetői struktúráiban is a férfiak adják a többséget. Megjegyezte: a koronavírusjárvány miatt az idén a girl2leader programjai is az online térbe költöztek, és október 15- én indul az a képzéssorozat, melynek keretében heti vagy kétheti rendszerességgel női vezetők osztják meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel, illetve műhelybeszélgetésekre is lehet számítani. Őrősi Renáta programkoordinátor is azon megygyőződésének adott hangot: bátorítani, ambicionálni kell a fiatal nőket, hogy ne lehessen őket elnyomni, hiszen ők sem kevesebbek férfitársaiknál. Mint mondta, a képzéssorozat első meghívottja Keszeg Anna, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója, aki 17–18.30 óra között tart előadást e héten csütörtökön Lisbeth Salandertől Mulanig. Erőjáték és „nőiesség” a kortárs nőhősöknél címmel. A platformhoz való csatlakozási szándékot jelezni, illetve kérdezni a girl2leader.nv@gmail. com email címen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában