Határozat

2020.10.13. 10:40

Nagyvárad: Sportkomplexum-építés kisajátításokkal

A nagyváradi önkormányzat 5,3 millió euró értékben végez kisajátításokat az elkövetkező években a leendő labdarúgó-stadion helyszínén.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács hétfői rendkívüli ülésén elfogadta a Fogarasi (Făgăraşului) út, valamint az Octavian Goga és a Vágóhíd (Traian Blajovici) utcák által közrezárt területen építendő sportkomplexum műszaki mutatóit, és ugyanabban a határozatban állapították meg a beruházás megvalósításához szükséges kisajátítási tételeket is. Az elfogadott határozat szakjelentésében a beruházás szükségességét azzal indokolják, hogy a sportkomplexumok egy-egy város reprezentatív létesítményeivé váltak az utóbbi időben, melyek hozzájárultak a települések fejlődéséhez, ezért építenek Nagyváradon is a nemzetközi szabványoknak is megfelelő focipályát is magában foglaló sportközpontot.

Paraméterek

A konkrétumokra áttérve a megszavazott műszaki javaslat kimondja, hogy maga a stadion 16.291 férőhelyes lesz, tehát a létesítmény közepes méretű sport- és egyéb rendezvények megtartására lesz alkalmas. A háromszintes lelátó felső, harmadik emeletén a sajtónak fenntartott és felszerelt helyek lesznek. A VIP-szektorban 274 helyet alakítanak ki. A létesítmény összesen 28.814 négyzetméteren, a stadion északi részéhez hozzáépítendő hotel, spa- és konferencia-központ pedig 6800 négyzetméteren terül majd el, míg a pálya mellett helyet kapó, százötven helyes mélygarázst egy 4553 négyzetméteres területen építik meg. A stadiont körbevevő lelátó északi részén építik meg a hotelt, spa-t és konferencia-központot magában foglaló ingatlant, amely közvetlenül az Octavian Goga utcára néz majd. A szakjelentés kiemeli azt is, hogy mivel a létesítmény lakott övezetben lesz, ezért a gyalogos- és biciklis közlekedést, valamint a tömegközlekedési eszközök használatát fogják ösztönözni már a terület kialakításával is. Mindezek mellett zöldövezeteket, felszíni parkolóhelyeket és gyalogos ösvényeket is kialakítanak. A beruházás összköltségvetése 371.838.902 lej, a megvalósítási időszak 28 hónap.

Kisajátítás

Mivel a beruházás területe a nagyváradi önkormányzat, a Bihar Megyei Tanács, illetve jogi személyek tulajdonában van, ezért az építkezések megvalósításhoz kisajátításokra lesz szükség. A megyei tanács már hozzájárult ahhoz, hogy átadja az ő tulajdonában lévő telket a váradi önkormányzatnak, emellett további hét jogi személynek vannak tulajdonai abban az övezetben, tudtuk meg Lucian Popától, a polgármesteri hivatal ingatlankezelőségének a vezetőjétől. A kisajátítandó telkek egy része a Selina cégé, mely valamikor tömbházakat tervezett oda építeni. A többi telek pedig beépített terület: Lucian Popa elmondta, hogy a Vágóhíd utcának a Goga utca és az egykori ócskapiac közötti szakaszán a Pece-patak felé haladva, a bal oldalon kisajátítanak mindent, ennek összértéke 5,3 millió euró. Végezetül elmondta, hogy az állatkertet is hamarosan elköltöztetik abból az övezetből, de hogy hova, arról nem nyilatkozott az igazgató, csak annyit jegyzett meg, hogy erről hamarosan nyilatkozni fog a városvezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában