Elbocsátások

2020.10.30. 10:59

Megszűnik a Közösségi Ügyek Igazgatósága a Bihar Megyei Tanácsnál

Ahogy azt előre sejteni lehetett, és az elkövetkezendő négy évben valószínűleg mindig így lesz, a fölényes többséggel rendelkező liberálisok akarata érvényesült a megyei tanács csütörtöki ülésén. Ennek megfelelően az RMDSZ és a PSD ellenszavazatai dacára átment, hogy december 1-től más legyen a szakapparátus szervezeti diagramja.

Ciucur Losonczi Antonius

Ilie Bolojan liberális megyei tanácselnök és az ellenzékben levő Ioan Mang szociáldemokrata frakcióvezető szócsatái ellensúlyozták az egyhangúságot. Úgy tűnik azonban, hogy először és utoljára, mivel a gyűlés végén Mang bejelentette, hogy távozik a közgyűlésből. Mindazonáltal, noha a tanácsülések nem arról híresek, hogy a színvonal az egeket verdesi, mégis egy kicsit már túlzás volt, amikor egy adott pontban arról vitatkoztak, hogy a PSD-sek vitték el az utolsó szöget is, és szedték fel a padlócsempét a folyosókról a hatalomból való távozásukkor, vagy négy évvel ezelőtt a liberálisok hagyták-e leharcolt állapotban az irodahelyiségeket.

Az egyik leginkább megkérdőjelezett napirendi pont az ellenzék részéről a megyei tanács szakapparátusának szerkezeti átalakítása volt, melynek értelmében december 1-től az alkalmazottaknak csaknem a felét elbocsátják. Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ frakcióvezetője afelől érdeklődött: milyen kritériumok alapján dől el, hogy kiket rúgnak ki és kik tarthatják meg a munkahelyeiket; van-e törvényes alapja annak, hogy ilyen rövid idő alatt hoznak olyan horderejű döntéseket, melyek emberek tucatjainak az életét befolyásolják; hogyan véleményezte ezen előterjesztést Carmen Soltănel főjegyző, és mit szól Bolojan ahhoz, hogy korábban Ludovic Orban miniszterelnök és pártvezér azzal dicsekedett, hogy a liberális kormány megvédi a munkahelyeket. Felix Cosma reményét fejezte ki: nem arra megy ki az egész, hogy aztán néhány hónap múlva „besárguljon” a megyei tanács, Mang pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kevesebb alkalmazott van, mint például a kisebb Szilágy megyének, az elbocsátások indokai pedig általános megállapításokat tartalmaznak. Válaszreakciójában Ilie Bolojan hajthatatlan maradt, és azokat az érveit hangoztatta ezúttal is, mint a hét közepén tartott sajtótájékoztatón. Szerinte ugyanis eddig túlzott volt a személyzeti kiadás, miközben sok alkalmazott csak lebzselt, és valójában nem végzett hatékony munkát. Minden át volt politizálva, olyan struktúrák léteztek, melyeknek a működtetése nem indokolt, mert az ott dolgozók nem csinálnak semmit, vagy működnek ezekkel párhuzamos, ugyanazt a funkciót betöltő más entitások is. Az uniós források lehívása „teljesen kaotikusan történt”, előfordult, hogy még projektmenedzser sem volt; értelmetlen, hogy miért működik turisztikai információs központ és a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Ügynökség is, a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány vezetőinek a fizetése pedig „marha nagy”, holott valójában nem csinálnak semmit – példálózott. Az előterjesztés végül a PSD és az RMDSZ ellenszavazatai dacára átment.

Egy másik határozattervezet a Közösségi Ügyek Igazgatóságának (DSC) megszüntetését tartalmazta. Hiába apellált Borsi Imre Lóránt a civil öntudatra, és hogy ez az igazgatóság a civil szervezetek, a hátrányos helyzetű gyermekek és az amatőr sportolók utolsó mentsvára, hiszen főleg ők a több tucatnyi, pozitívan elbírált pályázatok kedvezményezettjei, Bolojan nem változtatott az álláspontján. Az RMDSZ-es frakcióvezető javaslatára végül csupán annyi engedményt tett, hogy majd összeül néha egy, helyi tanácsosokból és a szakapparátus tagjaiból álló bizottság, hogy elbírálja a benyújtott projekteket. Ennél a szavazásnál az RMDSZ-frakció tartózkodott. Amúgy minden bizonnyal ez a sors vár a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítványra is, mivel a liberálisok úgy módosították a statútumát, hogy meghatározott ideig, vagyis 2020. december 31-ig létezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában