Ünnepség

2020.10.02. 10:20

Közösen ünnepelte az idősek világnapját az RMDSZ Nőszervezete és a PMNYE

A partnerszervezetekkel együttműködésben októberben több olyan eseménnyel is készül szűkebb körben az RMDSZ Nőszervezet, amelyek az ezüsthajúaknak szólnak, azt remélve, hogy ezáltal egy kis mosolyt tudnak csalni a megszólítottak arcára, örömöt, derűt, napfényt vinni az életükbe. És mivel e hónap első napján az idősek világnapját ünnepeljük, így a tegnap délelőtt megtartott sajtótájékoztatón egy torta is szerepet kapott.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke hangsúlyozta: október elsején, vagyis az idősek világnapján lényeges, hogy megálljunk egy pillanatra azért, hogy köszöntsük ezüsthajú társainkat, köszönetet mondva nekik eddigi munkájukért, életútjukért, szeretetükért, mindazért, amit értünk tesznek, azt kívánva nekik: Isten éltesse őket ezután is erőben, egészségben. Megjegyezte: a nőszervezet a megalakulása óta kiváló kapcsolatot ápol a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületével, melynek tagjai fáradhatatlanul, idejüket nem kímélve a közjóért cselekszenek, színvonalas programjaikkal próbálják megszólítani és közösségé formálni a korosztályukat. Ugyanakkor a megyében is, Érmihályfalvától Nagyszalontáig több magyar nyugdíjasklub vagy egyesület működik, fejt ki hasonlóan lelkes és önfeláldozó tevékenységet. Biró Rozália ezután felidézte, hogy az ötlete nyomán 2006-ban Váradon multifunkcionális központok kezdtek el működni önkormányzati támogatással, ahová a magyar nyugdíjasok is szívesen jártak, de aztán a kezdeti felbuzdulás alábbhagyott, és lassan teret vesztettek. Ezért is volt szükség arra, hogy 2015-ben útjára induljon az Idősbarát közösséget építünk kezdeményezés, mely 2017-től országos mozgalommá terebélyesedett, tavaly például 88 eseménnyel több mint 9700 idős személyt sikerült megszólítaniuk. Idén pedig a Halljuk egymást! nevű program keretében a karantén időszakában éreztették az idősekkel, hogy tartoznak valahová, hasznos tagjai a társadalmunknak, és ennek a telefonfelhívásos akciónak valószínűleg folytatása is lesz novemberben.

Szilágyi Ibolya, a PMNYE elnöke is szeretettel köszöntötte nyugdíjastársait, az egyesület tagjait és szimpatizánsait. Egy képekben gazdag, színes brosúrával igazolva mondandóját, beszélt arról, hogy Biró Rozália támogatását élvezve csapatmunkával, időt és energiát nem sajnálva szervezik meg évi rendszerességgel a farsangi és őszi báljukat, az anyák napi ünnepségüket, az idősek napját, a kórustalálkozójukat, illetve havi vagy heti gyakorisággal az irodalmi és a kézműves körüket, különféle kirándulásokat. Számos alkalommal együttműködnek az ifjabb generációval. Nem véletlenül az a mottójuk, hogy Add a kezed!, hiszen nemcsak kérik a segítséget, hanem ahol tudnak, ők maguk is boldogan segítenek. Szeretettel fogadnak mindenkit, aki csatlakozni kíván hozzájuk, és örülnek az új ötleteknek, hogy megújult erővel tudják folytatni eddigi munkájukat. „Úgy gondolom, jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol a megértés, az egymás iránti tisztelet a meghatározó, ahol barátokra tehetünk szert, és ahol lelkileg gazdagabbakká válhatunk” – fogalmazott.

Anderkó Katalin vezetőségi tag arról számolt be, hogy a kirándulásaik keretében nem csak történelmi ismeretekkel gazdagodnak, hanem szép tájakban is gyönyörködnek. A kiruccanások közösségépítő jellegűek is, a törzsgárda igényli ezeket. Stan Zita, az egyesület ügyvezető igazgatója sajnálattal beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt a PMNYE összejöveteleit is szüneteltetni kell.

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet Bihar megyei vezetője felelevenítette, hogy tavaly több mint 400 idős személyhez juttattak el októberben üdvözlőlapot valamilyen formában, illetve hét helyszínen szerveztek nagyobb ünnepségeket.

Székely Hajnal, a Nőszervezet váradi elnöke is azt emelte ki: éreztetni kell az idősekkel, hogy megbecsüljük őket. Felidézte, hogy a tavaly a váradvelencei kultúrházban ünnepeltek, ahol emlékplaketteket adtak át, volt tánc, zene és kiállítás. Idén a járvány miatt az online térbe költöztek, az önkénteseik több száz idős személlyel tartották telefonon keresztül a kapcsolatot, amit az érintettek szívesen fogadtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában