Támogatott tartalom

2020.10.29. 13:45

Képviselői mandátum: Silviu Dehelean (USR)

A Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés országunk eddigi legsikeresebb polgári kezdeményezése volt, amelyre sikerült összegyűjteni 1.000.000 aláírást országos szinten, és amelyet jogszabály-tervezet formájában már meg is szavazott a képviselőház. A kezdeményezés elindítója, Silviu Dehelean első képviselői mandátuma alatt egyike volt azoknak a tisztviselőknek, akik gondosan ügyeltek az igazságszolgáltatás aláásásának meggátolására a Dragnea-korszaban, a Bihar megyei USR érdekeit képviselve Románia Parlamentjében.

2016-tól a mai napig Silviu Dehelean számos jogalkotási javaslatot kezdeményezett, amelyek közül egyesek törvényerőre is emelkedtek. Számos interpelláció, módosító indítvány, nyilvános felszólalás, közlemények és nyilvános viták kötődnek ezekhez:

„Az utóbbi 30 évben a román honatyák hajlottak arra, hogy saját vagy jobb esetben csoportos érdek mentén fogadjanak el jogszabályokat, nem pedig az állampolgárok érdekében. Tudom, hogy mindig is sokat vártak tőlünk az emberek, tőlünk, akiknek semmilyen kapcsolatunk nincsen a régi rendszerrel, ez a felelősség mindennap tudatosul bennünk. Az a 9 százalék, amellyel az USR bekerült a parlamentbe azonban felhatalmazott minket, hogy terveket szőjünk, megpróbálva egy határozott, kompromisszumok nélküli ellenzéket kialakítani, és hogy minden alkalommal leleplezzük a gazságot, tolvajlást vagy ostobaságot. Mindazáltal mindennap kitoltuk határainkat, és azt hiszem, a számok önmagukért beszélnek. A jogszabály-tervezetek és módosító javaslatok, amelyek a bizottságok asztalán találhatóak különböző kiértékelési fázisban, valamint a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezés azt mutatja, hogy a konkrét célok elérhetőek, amikor valóban az állampolgárok érdekében dolgozunk. Továbbá ne feledjük el, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezés elindítása pillanatában nagyon kevesen voltak, akik esélyt adtak ennek, de az idő bebizonyította, hogy a kitartás gyümölcsöző lehet a közösség számára. Természetesen, ez a győzelem elsősorban az Önöké.”

A Jogi Bizottság, az Ellenőrző Bizottság és a parlament Igazságügyi Különbizottságának tagjaként, az USR parlamenti képviselőcsoportjának helyettes vezetőjeként, a képviselőház titkáraként, Silviu Dehelean volt az egyetlen képviselő, aki fegyelmi panaszt nyújtott be Liviu Dragnea ellen az Etikai Kódex megszegése miatt:

„Annak idején a PSD és a kormány tényleges vezetőjeként Liviu Dragnea a Büntető törvénykönyv olyan módosításait szavazta meg, amelyek által megszabadulhatott a törvény előtti felelősségre vonástól, persze anélkül, hogy nyilvánosan kijelentette volna, hogy ez érdekében áll. Teljesen természetes volt, hogy meghúzzam a vészcsengőt, és megmutassam neki, hogy a törvény előtt mindannyian egyenlőek kell legyünk. Ez volt az első és egyetlen észrevételem az Etikai Kódexszel kapcsolatban.”

Silviu Dehelean most egy újabb képviselői mandátumért indul, ő a Bihar megyei USR PLUS Szövetség első számú jelöltje a képviselőházba.

Fizetett hirdetés: H10914

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában