Gomba gondok

2020.10.21. 15:47

Jól gondolja meg, hogy kitől vásárol!

Komoly egészségügyi gondokat, allergiás reakciókat, egyéb kellemetlen tüneteket kerülhetünk el, ha megbízható árustól vásárolunk gombát, és semmiképp nem „csábulunk el” a piac mellett „állomásozó” kofák nem épp törvényesen kipakolt portékái láttán.

Pikó Stefánia

Egy olvasónk osztotta meg velünk, hogy múlt héten a rogériuszi piac mellett egy illegálisan áruló asszonytól vásárolt gombát, bízva nem is annyira az árusban, hanem inkább saját ismereteiben, ugyanis családjában szokás a gombászás, az egyszerű csiperkét pedig egyébként is nagyon könnyen fel lehet ismerni. Miután azonban megpucolta a gombát, sárga foltokat fedezett fel a növényen, és az is gyanús volt, hogy a kupac kellemetlen szagot árasztott. „A piachoz közel árulta a portékáját. Csiperkét árult és kései laskagombát. A laskagombából ettünk is. Később, amikor a csiperkét tisztítottam, észrevettem, hogy elszíneződik, élénk sárga lesz a kalapja és büdös, tintaszagú. Utánaolvastam, és kiderült, hogy karbolszagú csiperkét vettem” – fogalmaz olvasónk a Magyar Gombász Facebook-csoportban közzétett bejegyzésében, mely csoport egyébként több ezer aktív taggal rendelkezik, ki hobbi, ki profi szinten foglalkozik a gombákkal. Olvasónk hozzátette, tudja, hogy ő volt a könnyelmű, és túlbecsülte ismereteit, nem tudott viszont ellenállni a „kísértésnek”.

A bejegyzésre reagálók között megszólalt egy nagyváradi férfi is, M. K.: „Sajnos Nagyváradon (…) a piacok területén, vagy közvetlen közelében gombát és mindenféle gyümölcsöt (és zárjegy nélküli csempészcigit) árulnak (...), hogy a védett virágokról ne is beszéljek! Zajlik mindez az illetékes hatóságok szeme láttára és nemtörődömségével! Ez egyeseknek egy szerény anyagi forrás, másoknak jó biznisz. Ugyanakkor felelősek azok is, akik vásárolnak, mert ameddig lesz igény rá, addig lesznek emberek, akik ezt megpróbálják kielégíteni.”

A panaszos visszatért az árushoz, aki csupán annyival intézte el a dolgot, hogy a gomba nem volt mérgező, ő is szokott belőle enni.

Itt sem állt meg az ügy, ugyanis M. K. felhívta a piacrendészetet, akiktől megtudta, hogy bár régebben volt ilyen a vár környékén, Nagyváradon jelenleg nincsenek szakellenőrök, akikhez el lehetne vinni a megvásárolt gombát. Ilyen szakellenőrök egyébként szerte Magyarországon vannak, köztük olyanok, akiknél ez a lehetőség teljesen ingyenes. A gombászok csoportjának egy másik tagja kihangsúlyozta, hogy a szakellenőrök hiánya nemcsak Nagyváradon jellemző, hanem egész Romániában, hiszen az egyetlen kivétel, ahol ilyesmi létezik, az Sepsiszentgyörgy, és lehetőség sem igazán van a szakellenőrré váláshoz, ugyanis nincs akkreditált képzés.

Olvasónk azért szerette volna a nyilvánossággal is megosztani az esetét, hogy figyelmeztesse és elővigyázatosságra intse azon nagyváradiakat, akik hasonlóképp gyakran vásárolják és fogyasztják a gombaféléket.

Borítókép: az olvasónk által szerzett tapasztalat is bizonyítja: jól meg kell gondolni, hogy kitől vásárolunk gombát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában