brand

2020.10.27. 14:44

Énmárkát mindenki építhet magának, de nem mindenkinek érdemes

Az RMDSZ Nőszervezet által Nagyváradon is meghonosított Girl2Leader nemzetközi mozgalom és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) képzéssorozatot indított főleg fiatal nők számára. A személyes készségek fejlesztésének útján elindulva a múlt heti alkalommal, péntek délután a személyes márkaépítéssel és menedzsmenttel foglalkoztak.

Ciucur Losonczi Antonius

Az eseményt a Zoom internetes platformon szervezték, az érdeklődőket köszöntő Őrősi Renáta programkoordinátor pedig röviden felvázolta: a Girl2Leader mozgalom célja, hogy már fiatal korban tudatosítsa a lányokban az esélyegyenlőség fontosságát, megerősítse az úgynevezett leader-érzést. Elsősorban ezen gondolatok mentén készítették elő tehát a rendezvénysorozatukat a fiatal hölgyeket megcélozva, ugyanakkor ez nem kizáró jellegű, szívesen látják a nyitott gondolkodású úriembereket is.

A soron következő meghívott a nagyváradi származású Bendel-Krippán Kinga volt, aki a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója, és a kolozsvári Paprika Rádió munkatársa. A műsorvezetés mellett cégek és diákszervezetek számára tart kommunikációs képzéseket, illetve doktori tanulmányokba kezdett 2016-ban a kommunikáció-tudományok területén.

Előadásának témája a személyes márkaépítés volt. Arra hívta fel a figyelmet: ez már több mint trend, hiszen az utóbbi időben már valóságos iparággá nőtte ki magát. Énmárkát ugyanis mindenki építhet saját magának, de nem mindenkinek érdemes, például nem való azoknak, akik nem alkalmasak a változásra, nem nyitottak a fejlődésre és az új dolgokra. Nem kell feltétlenül híresnek sem lennünk ahhoz, hogy márkázni akarjuk és tudjuk magunkat, viszont megkönnyíti a dolgunkat, például akkor, ha munkahelyet keresünk. Akkor is létezik, ha nem foglalkozunk vele, és nem egy új keletű fogalom, legfeljebb csak a keretrendszere az. Edison és Tesla vitájában is ezt csinálta Edison, vagyis saját tehetségét próbálta minél jobban eladni, még akkor is, ha egészen biztosan sohasem ejtette ki azt a száján, hogy personal branding.

Az énmárkázás ugyanakkor egy folyamat, az erősségek, sikerek, értékek meghatározása, és ezeknek a másokra gyakorolt hatásának a tudatosítása. Áruk esetében a branding megszilárdítja a jó hírnevet, márkahűséget alakít ki, garantálja a minőséget, emeli a termék értékét és azonos értékrendszert feltételez, míg a személyes márkázás arra épül, hogy kik vagyunk, mit kínálunk, milyen céljaink vannak, mi a sztorink, mik a védjegyeink, miben vagyunk különbözőek, mekkora hatással vagyunk másokra? Első lépésként fel kell mérjük aktuális helyzetünket, például a következő kérdésekre választ adó kompetenciateszttel: melyek voltak életünk meghatározó élményei, mihez van tehetségünk, mi a szenvedélyünk, kiket és miért csodálunk, kivé válhatunk, mi a küldetésünk? Aztán személyi fejlesztési tervként jöhet a kapcsolatok építése, bizonyos készségek javítása vagy kialakítása, és a célok mindegyikének az elhelyezése egy időskálán. Egy ideális jövőképnek a felvázolása, a stratégia és a kreativitás ötvözése, majd az eredmény nyomon követő – magyarázta Bendel-Krippán Kinga, aki megjegyezte azt is: a personal branding eszközei a kinézet, a stílus, az öltözködés, az önéletrajz és a viselkedés, a személyes márkaépítés mesterpéldái pedig David Beckham, Oprah Winfrey, Angela Merkel, Greta Thunberg és D. Tóth Kriszta.

Borítóképünkön: Bendel-Krippán Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában