Interjú

2020.10.30. 11:21

Elkezdte a munkát Hegyközcsatár új polgármestere, Bíró Ferenc

Alig egy hónappal az önkormányzati választások után Bíró Ferencet, a Néppárt színeiben frissen megválasztott hegyközcsatári polgármestert kérdeztük terveiről, benyomásairól, elképzeléseiről.

Tóth Ádám

– Mi volt az első dolog, amelyen dolgozni kezdett megválasztása után?

– Annak ellenére, hogy nyolc évig voltam helyi tanácsos, a legkisebb belelátást sem engedték a fontos ügyekbe. Legelső feladatomnak tartottam a meglevő projektek átnézését, mert azt sem lehetett tudni, milyen stádiumban vannak éppen. Ez alapfeltétele annak, hogy folytathassuk őket. Gondolok itt elsősorban a célirányosan aszfaltozásra kiutalt nem túl nagy összeg mielőbbi, még az év folyamán történő felhasználására, hiszen ez egyfelől prioritás, másfelől amennyiben nem sikerül a beruházást megvalósítani, akár vissza is kérhetik az állami szervek az erre kiutalt pénzt. Ott tartunk, hogy a megelőző négy hónapban zajlott a tervezés, nekünk pedig két hónap maradt a tervezés befejezésére, az engedélyeztetésre és a kivitelezésre. Szoros lesz, az biztos. Ugyanakkor még mindig zajlik az önkormányzatot terhelő szerződések átvilágítása.

– Szoros küzdelemben győzte le az RMDSZ jelöltjét. Ez azt is jelenti, hogy a másik magyar párt támogatói bázisához is sokan tartoznak. Hogyan tud minden csatári polgármestere lenni?

– A választáson az emberek titkosan szavaztak. Nálunk senkit semmilyen hátrány nem fog érni azért, mert egyik vagy másik párt tagja, szimpatizánsa, mint ahogyan ez előnyt sem jelent majd. Egy település vezetése nem a pártoskodásról kellene szóljon – és ebben Csatár sem kivétel –, hanem a megoldások kereséséről a közös gondokra, és azok alkalmazásáról. A választók most engem és a Néppártot hatalmazták fel a község dolgainak rendezésével, de amikor én az emberek gondjaival foglalkozom, azt nem pártalapon teszem. Az én szememben – és ezt a mentalitást szeretném a polgármesteri hivatalban is uralkodóvá tenni – minden helyi lakos egyforma, mind a jogok, mind a kötelességek szempontjából.

– Belülről mit lát? Lesz, mit helyre tenni Csatárban, vagy minden a legnagyobb rendben működött?

– Azt hiszem, hogy erre a kérdésre a választ leginkább a választási eredmény tükrözi. Ha nem lenne mit helyre tenni, a választók sem akarták volna a változást. Sok olyan konkrét dolog és szempont van, ahol változtatni kellett, például a lakosokhoz való viszonyulás tekintetében, de a konkrétumok szintjén említhetném azt, hogy harminc év alatt sem sikerült felmérni, leltározni a község vagyonát, vagy éppen az utcák kataszteri felmérését kivitelezni. Ezeket mi most szeretnénk elvégezni. Persze a sort még folytathatnám, sok a lemaradás, és sok a szemléletváltásból fakadó feladat, tennivaló.

– Hol tartanak most? Melyek a legfontosabb célok a közeljövőre nézve?

– Jelenleg a hivatali ügyek átvétele folyik, ez egy komplex és odafigyelést igénylő feladat, különösen a fokozódó járványhelyzet feltételei mellett. Remélhetőleg minden nagyobb zökkenő nélkül megoldjuk ezt, és az időszerű pályázati kiírásokra fordíthatjuk a figyelmünket, erőforrásainkat. Emellett, ahogy említettem, fontos feladat még erre az évre a már kiutalt támogatások célirányos felhasználása. Tudni kell, hogy Hegyközcsatár annak ellenére, hogy alig pár kilométerre fekszik Nagyváradtól, megyénk egyik legkevesebb helyi bevétellel rendelkező községe. Nálunk harminc év alatt nem telepítettek le egyetlen nagyobb adófizető céget sem, nem fejlesztették a turizmust, át kellett vennünk két alig, 5–10 százalékban befejezett projektet, egy ifjúsági táborét és egy sportközpontét, amelyek befejezéséhez több millió lejre lenne szükség, a szennyvízhálózat csak Csatárban épült meg, és ismeretlen okokból egy éve nem helyezik működésbe, az ivóvízhálózat szintén hagy kívánni valókat maga után, az egész község területén az átmenő megyei utakon kívül egyetlen nyúlfarknyi utca van leaszfaltozva, és sorolhatnám.

– Melyek a rövidtávú tervei?

– A kampány és a választás lezajlott, és most már a munkára, a feladatokra szeretnék koncentrálni. Ebben partnernek tekintek mindenkit, aki valóban a község felvirágoztatására szeretné fordítani energiáit, nem pedig háborúskodásra. Gond és feladat van éppen elég, és azt hiszem, azzal mindenki csak jól járna, ha a hegyközcsatáriak érdekében történő együttműködést választaná stratégiának a következő négy évre, mert mi dolgozni fogunk és nem vitatkozni.

A borítóképen: Bíró Ferenc, Hegyközcsatár új polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában