Járványhelyzet

2020.10.24. 15:08

Egyre több helyen kötelező a kültéri maszkviselés

Ötre emelkedett azoknak a Bihar megyei településeknek a száma, ahol kötelezővé vált a kültéri maszkviselés, és ahol bezárták a vendéglátóipari egységek beltereit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Alexandru Nițescu

A megyei operatív törzs október 24-iki ülésén ötre emelte azoknak a Bihar megyei településeknek a számát, ahol korlátozásokat kell bevezetni a vendéglátó és a szórakoztató iparban, mert az elmúlt tizennégy napban az új koronavírussal fertőzöttek száma ezer lakosra számítva meghaladta a hármat. Ezek a települések a következők: Szentandrás, Harangmező, Szentmárton, Barátka és Vizesgyán (Toboliu). Ezekben a helységekben kötelező a maszkviselés minden öt éven felüli személy számára, illetve be kell zárni a lokálokat, bárokat, más vendéglátóipari egységeket, valamint a múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak beltereit; a szállodák, panziók és más típusú szálláshelyek lokáljait csak az adott helyen elszállásolt személyek látogathatják. Ezeken a településeken még nem rendelték el a karantént.

Korlátozások

Ott, ahol az ezer főre vetített esetszám kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, a beltéri tevékenységek folytatódhatnak a hely befogadó képességének ötven százalékáig, míg ha az esetszám 1,5 és 3,0 között mozog, akkor csak a helyszín befogadóképességének maximum harminc százalékát lehet egyszerre kihasználni, és csak 6-22 órák között lehet nyitva tartani, továbbá tilos kültéri tömegrendezvényeket, koncerteket, lagzikat, fesztiválokat stb. tartani. Az operatív törzs 24-iki ülésén megállapították, hogy Bihar megyében huszonöt településen van ezer lakosra számítva 1,5-3 esetszám, így ezeken a településeken a nyitva tartott lokálok, éttermek, kávézók mozik, színházak, játékbarlangok, zárt fürdők, könyvtárak, koncerttermek stb. csak harminc százalékos kapacitáson működhetnek. Ezek a települések a következők: Nagyvárad, Belényes, Élesd, Margitta, Kiskopács, Berettyószéplak, Mezőszakadát, Olcsa, Biharkaba (Căbești), Fugyivásárhely, Körösgyéres, Biharhosszúaszó (Husasău de Tinca), Drágcséke (Drăgești), Pusztahollód, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Oláhszentmiklós, Sólyomkővár (Șinteu), Bontesd (Buntești), Magyarremete, Cséffa, Nagyürögd (Nojorid), Vedresábrány, Alsólugas, Vársonkolyos, Hagymádfalva (Spinuș). A felsorolt településeken az említett előírások október 25-én nulla órától lépnek érvénybe.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában