Vörös forgatókönyv

2020.10.28. 08:04

Egy sor korlátozó intézkedés lépett életbe Váradon is

Mivel Nagyváradon is meghaladta a hármat az ezer lakosra számított koronavírus-fertőzöttek száma, ezért Bihar megye székhelyén is az ún. vörös forgatókönyvet kell alkalmazni, azaz egy sor korlátozó intézkedés lépett életbe.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság döntése értelmében október 27-től a vörös forgatókönyv lépett érvénybe Nagyváradon és további hét településen: Szentandráson, Vizesgyánon (Toboliu), Oláhszentmiklóson, Harangmezőn (Hidișelu de Sus), Szentmártonban, Barátkán és Biharkabán (Căbești). A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) elemzése nyomán megállapították azt, hogy nincs szükség Nagyváradot és az említett településeket karanténba zárni. A lakosságot érintő legfontosabb változás az, hogy immár szabad téren is kötelező a szabályos (orrot és szájat is takaró) maszkhasználat minden öt évnél idősebb ember számára. További szigorítás az, hogy minden vendéglátóipari egység belső helyiségeit bezárják, de működhetnek a teraszok, illetve működhet a házhoz szállítási szolgáltatás. A teraszokon az asztalokat minimum kétméteres távolságra kell elhelyezni egymástól, és egy asztalnál egyszerre csak hat személy tartózkodhat. Ha egy család tagjairól van szó, akkor többen is ülhetnek egy asztalnál. A szálláshelyek éttermei, lokáljai nyitva tarthatnak, de csak az illető panzióban, hotelben elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki. Bezárnak továbbá a játékbarlangok, a mozik, a színházak, a koncerttermek stb. A felsorolt településeken az oktatás is az online térbe kerül át.

Sárga forgatókönyv

Valamivel enyhébb előírások vannak érvényben azokon a településeken, ahol az elmúlt tizennégy napban az ezer főre számolt esetszám 1,5–3 között mozog. Ezeken a településeken a vendéglátóhelyek, a mozik, az előadótermek, a játékbarlangok csak befogadó képességüknek maximum 30 százalékát használhatják ki, továbbá tilos mindennemű kültéri közösségi rendezvényt, koncertet, fesztivált, privát vagy nyilvános eseményt szervezni. Bihar megyében a következő településeken van érvényben a sárga forgatókönyv október 27-én 0 órától: Alsólugas, Alsótótfalu (Sârbi), Belényes, Berettyószéplak, Bontesd (Buntești), Cséffa, Drágcséke (Drăgești), Élesd, Fugyivásárhely, Hagymádfalva (Spinuș), Hegyközpályi, Körösgyéres, Kiskopács (Copăcel), Magyarremete (Remetea), Margitta, Mezőszakadát, Nagybáród (Borod), Nagyszalonta, Nagyürögd (Nojorid), Olcsa, Sólyomkővár (Șinteu), Vársonkolyos, Vedresábrány. Az intézkedéseket hetente vagy akkor frissíti a megyei vészhelyzeti bizottság, amikor ezt indokoltnak tartja.

A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság döntése nyomán közleményt adott ki a Szigligeti Színház, amelyben arról tájékoztatja a közönséget, hogy a kulturális intézmény társulatainak tervezett előadásai elmaradnak. Ezeket az előadásokat egy későbbi időpontban pótolja a Szigligeti Színház, amelyekre a már megvásárolt jegyek is érvényesíthetők. Amennyiben az időpont nem megfelelő, a jegyek átválthatók a Szigligeti Színház bármely társulatának bármely másik előadására, vagy visszaválthatók a színház jegypénztárában. Az online megvásárolt jegyek árát a Biletmaster.ro ügyfélszolgálatától igényelhetik vissza az érintettek. A Szigligeti Színház ugyanakkor felhívja a nézők figyelmét arra, hogy a novemberre tervezett előadásokra továbbra is fogad foglalásokat, személyesen, a színház jegypénztárában, vagy telefonon, a 0259/401-140-es (jegypénztár) számon, az e-mail cím és telefonszám megadásával. A színház, legkésőbb 48 órával az adott produkció előtt, értesíti a helyfoglalások tulajdonosait az előadás megtartásáról.

A Nagyváradi Állami Filharmónia legközelebbi, csütörtöki koncertjét online közvetíti, de a koncert helyszínére közönséget nem enged be. Meleg Vilmos, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta: „a közegészségügyi igazgatóságtól azt a választ kaptuk, hogy próbálni lehet, ebből kifolyólag be is gyakoroljuk a kitűzött műsort, amelyet közvetítünk és közzéteszünk a Facebookon. De hogy azt követően mi lesz, erről a Bihar Megyei Tanács mint fenntartó kell döntsön. Mi írtunk nekik egy átiratot hétfőn, de még nem kaptunk rá választ, ezért nem tudok konkrétabbat mondani.”

Polgármesteri üzenet

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere üzenetet tett közzé a legnagyobb közösségi oldalon, amelyben bejelentette, hogy október 27-től Nagyváradon is a vörös forgatókönyv lépett életbe. Az elöljáró így fogalmazott: „Óvnunk kell magunkat, ma jobban, mint eddig bármikor, be kell tartanunk a biztonsági előírásokat, hordjuk a maszkot bel- és kültéren egyaránt, fertőtlenítsük kezeinket és kerüljük a tömeget. Az egészségügyi rendszer túlterhelt. Annak ellenére, hogy a város és a megye a legjobb döntéseket hozta meg az egészségügyi rendszer és a kórházak vonatkozásában, mégis korlátozott a helyek száma a járóbeteg-rendelőkben és az intenzív osztályokon, ugyanakkor korlátozott az egészségügyi dolgozók létszáma, és a fizikai teljesítőképességük is véges. Védekeznünk kell, és a járványvédelmi előírásoktól a legcsekélyebb mértékben sem térünk el sem én, sem az alárendelt intézmények, sem a helyi rendőrség, azért, hogy lassítsuk a vírus terjedését, és hogy megóvjuk e város lakóinak az egészségét. Kedves váradiak, csak együtt leszünk képesek túljutni ezen a helyzeten” – üzente a polgármester.

Terjed a vírus

A járványvédelmi előírások betartására annál is inkább szükség van, mert Nagyváradon is egyre több helyre betört a koronavírus. A legújabb hír az, hogy elkapta a kórt Alexandru Pele, a Nagyváradi Egyetem Műszaki Mérnöki Karának dékánja is, aki egyelőre otthon tartózkodik, mert nincsenek súlyos tünetei. A dékánnak meggyőződése, hogy nem az egyetemen kapta el a betegséget, ugyanis csak online kurzusokat tartott a hallgatóknak, az egyetem területén rövid ideig tartózkodott, amikor dokumentumokat kellett aláírnia. Mindenesetre a karon fertőtlenítettek, de senkit nem zártak karanténba és házi elkülönítésbe sem, mert a dékán nem találkozott senkivel az egyetemen az elmúlt időszakban. A karon továbbra is vegyes tanmenet szerint zajlik az oktatás, azaz a hallgatók egy része online kurzusokon tanul, másik részük pedig kis csoportokba szerveződve jelen van a képzések helyszínén. Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora elmondta, hogy további két kar rendelte el a kizárólag online oktatásra való áttérést. Az egyik a Jogi Kar, melynek székhelye ugyanabban az épületben van, mint a Környezetvédelmi Karé, mely utóbbin találtak fertőzött személyt. Továbbá online térbe kerül át az oktatás az Építészeti Karon, itt pusztán a megelőzés céljából döntöttek emellett az óvintézkedés mellett. A múlt héten az Orvosi és Gyógyszerészeti Karon rendeltek el online oktatást, miután több alkalmazott is megbetegedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában