Közlemény

2020.10.07. 09:15

Cseke Attila: Az RMDSZ-nek volt az összefogásra világos ajánlata

Közleményben reagált Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke a Szilágyi Zsolt és Habinyák István hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra. A néppárti politikusok a hét elején a tárgyalások visszautasításával vádolták meg az RMDSZ-t.

BN-összeállítás

“Kérem, a néppártot ne ássa tovább az árkokat magyar és magyar között!” – kezdődik a közlemény, amelyet Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke juttatott el lapunknak, válaszul a Szilágyi Zsolt és Habinyák István hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Cseke azt írja, nem hitte soha, ma sem hiszi, hogy “egymás sértegetésével, mocskolásával el lehet érni eredményeket”. Szerinte “a támadás, kioktatás, személyeskedés főszereplői újból, immár nem is tudom hányszor, néppárti politikusok voltak. Nagy alázattal jegyezném meg a kedves uraknak: a magyar emberek alig több mint egy hete a szavazatuk leadásával világossá tették véleményüket. Mi a magyar emberek döntését elfogadtuk és próbálunk a korrekt, akár kritikus visszajelzésekből is tanulni. Remélem mindenki látta, hogy azon szavazók között, akik magyar szervezetet választottak itt, Bihar megyében pár napja, a következő arányok alakultak ki: RMDSZ 88 százalék, más magyar pártok (Néppárt, MPP) összesen 12 százalék”. Cseke azt kéri a továbbiakban, hogy “az eredményért ne mutogassunk egymásra”. Közleményében azt javasolja: “Keressük mindannyian (RMDSZ, Néppárt, MPP) azon felelősségünket, hogy miért nem ment el több ember szavazni és azok közül, akik viszont elmentek, egy részük miért szavaztak román pártokra. Nézze mindenki saját szemében a gerendát ne a másikéban a szálkát.”

Legyünk őszinték a választókkal – folytatódik a szöveg, amely szerint “mindenki látta, hogy az elmúlt időszakban a néppárt biztosra vette, hogy tanácsosokkal jelen lesz a városi és megyei testületekben. Nem így lett. A magyar választók, emberek nem akarták őket. A néppárti politikusok az eredmény után nem tekintenek magukba, és úgy tűnik, nem végzik el a belső elemzést sem, inkább elterelő hadműveletként újból nekiszöknek az RMDSZ-nek”. Cseke arra emlékeztet, hogy hétfőn a néppártiak épp olyan megállapodás-ajánlatot kértek számon – így utólag az RMDSZ-en – , amit ők maguk az MPP-nek előírtak, itt Bihar megyében. Vagyis megegyeztek, elfogadtatták, hogy az MPP a Néppárt listáján induljon a megyei tanács esetében. A megyei RMDSZ szervezet elnöke utal Szilágyi Zsolt nyilatkozatára is: „az RMDSZ szerint a magyar–magyar együttműködés abból áll, hogy ők felvesznek listájukra valakit egy másik táborból. Ez az egypártrendszer logikája.” – Azt kell értenünk, hogy Szilágyi Zsolt saját gondolatvilága szerint a néppárt itt, Bihar megyében az MPP-vel szemben az egypártrendszer logikája alapján járt el? Tehát ha a néppárt saját listáján való szereplésre tesz ajánlatot egy másik pártnak, jelesül az MPP-nek és azt meg is valósítja az összefogás, míg ha ugyanazt az ajánlatot megteszi az RMDSZ a néppártnak az egypártrendszer? – teszi fel a kérdéseket Cseke, majd meg is válaszolja: “Furcsa logika”. Szerinte nyilvánvalóan a néppárti politikusok valamelyik állítása hamis. “Zatykó úr erdélyi magyar minimumról szólt. Emlékeztetném a tisztelt urat, hogy volt ilyen. Két ilyen erdélyi magyar főparancs, minimum is volt.

Az egyik arról szólt, hogy magyar-magyar vitát nem döntünk el román szereplővel. A másik főparancs, erdélyi magyar minimumként az volt, hogy román pártban szereplő magyar jelöltet nem támogatunk. A Bihar megyei magyar közösség látta, tapasztalta, hogy mindkét főparancsot, magyar minimumot felrúgta a néppárt itteni csapata” – érvel Cseke, majd azzal folytatja: “Az adatok tükrében, de úgy amúgy is kérném, hogy legyen nagyobb alázat kedves néppárti kollégák. Nem jó, nem visz közelebb egymáshoz az a kioktató stílus, amit Szilágyi és Habinyák úr mutatott felénk, mindannyiunk felé. Ha őszintén mindenki magába tekint és higgadtan, elfogulatlanul elvégzi a belső elemzést, aztán elkezdi igazából tisztelni a másikat, még ha ellenfél is, akkor talán egyszer tényleg megállapodunk. Rajtunk nem múlott, nem is fog.” A közlemény végén a politikus azt kéri, amivel a közleményét is kezdi: “Egy percig ne kérdőjelezze meg senki azt, hogy: az RMDSZ-nek volt az összefogásra világos, tisztességes ajánlata. Kérem, a néppártot ne ássa tovább az árkokat magyar és magyar között!”

Borítóképünkön: Cseke Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában