Választás

2020.10.06. 09:34

Barcui Barna ismét nagyarányú bizalmat kapott

Szőke Ferenc

Vedresábrány község polgármestere az idei önkormányzati választáson is kimagasló győzelmet aratott. A szavazásra jogosultak több mint 80 százaléka adta bizalmát ahhoz, hogy újabb négy éven át irányítsa Vedresábrány, Monospetri, Apátkeresztúr és Érfancsika települések gazdasági és politikai életét. Valamennyi településen ő nyert, még a teljes egészében román ajkúak lakta Érfancsikán is háromszor annyian szavaztak rá, mint kihívóira. Erre eddig nem volt példa, de idén ez a település is etnikai szavazás helyett az emberre szavazott. Monospetriben pedig a szavazatok több mint 90 százalékát mondhatta magáénak. A szavazók mérlegeltek, és a számukra legjobb döntést hozták. Barcui Barna elmondta, hogy tulajdonképpen számított a győzelemre, melyre az általa elvégzett munka jogosította fel. Inkább azért drukkolt, hogy megyei szinten jó eredményt érjen el az RMDSZ, és hogy Margittának is magyar polgármestere legyen. Ez sajnos csak részben sikerült. Idén is volt két kihívója, egyik a PNL, a másik pedig a PSD részéről. Ők maguk is tudták, hogy esélytelenek, de valószínűleg a pártjuk vette rá őket, hogy megmérettessék magukat. Nos, ezt megtették és könnyűnek találtattak. A régi/új polgármester idén már sorozatban a hatodik mandátumát kezdi el. Nagyon sok megvalósítás van a háta mögött, melyekről lapunkban beszámoltunk olvasóinknak. Tenni akarása és a több mint két évtizedes tapasztalata a garancia arra, hogy ez a mandátuma is sikeres lesz. A választók megelőlegezték a bizalmat, és a polgármester elmondta: „Munkámmal fogom bizonyítani, hogy érdemes volt rám szavazni. Amit megtehetek a választóimért, azt meg is fogom tenni, megígérem, hogy ezután sem fognak csalódni bennem”.

– Ilyen nagyarányú választási győzelemmel, gondolom, erős csapat fog ön mellett állni. Milyen lett a tanács összetétele?

– Eddig is jól álltunk, de idén még jobb a helyzetünk. Egy RMDSZ-es tanácsossal több lett, mint az előző ciklusban. A 13 tanácsosból 10-et az RMDSZ adott, ezáltal bő 2/3-os többségünk van. A PN-nek 2, a PSDnek egy tanácsosa van. Ez az eredmény azt igazolja, hogy a választók nemcsak a polgármesterrel, de az egész csapat munkájával elégedettek. Kellő terepet kaptak a munkára nálunk a hölgyek, hiszen a 13 tanácsosi helyből 8-at ők töltenek be. Az RMDSZ tanácsosai közül 7 a szebbik nem képviselője. Mondhatom, hogy nálunk „nőuralom” van, de jól végzik a munkát. A régi csapatból 3 személy a munkahelye miatt nem tudta tovább vállalni a tisztséget, őket újak pótolták, akik remélem, ugyanolyan elhivatottan fognak dolgozni, mint elődeik.

– A kampány ideje alatt milyen visszajelzéseket kaptak a lakosoktól?

– El kell mondanom, hogy mi nemcsak kampányban tartjuk a szoros kapcsolatot a választóinkkal, hanem állandóan. Akár a hivatalban, akár az utcán találkozva szívesen elbeszélgetünk velük, meghallgatjuk gondjaikat, javaslataikat. Én magam és tanácsosaim is nyitott szemmel járunk a falvakban, és igyekszünk hamarabb észrevenni a teendőket, hiányosságokat, mint a lakosok. Örömmel hallom egy-egy megvalósítás után, hogy: „már épp javasolni akartuk”. Szerintem azok a jó településvezetők, akik ki tudják találni a lakosok óhajait, vágyait. Ha ez sikerül, akkor látják, hogy értük dolgozunk, jó vezetők vagyunk, és ez erősíti a bizalmukat. A visszajelzések pozitívak voltak, amit a választási eredmények is igazolnak.

– A három máspárti tanácsos „beáll a sorba”?

– Nálunk a tanácsban nincs ellenzék. Egy csapatban dolgozunk, megvan az összhang, egy irányba húzzuk a szekeret, a lakosok érdekeit képviseljük. Nincs vita, nincs civakodás, ehelyett dolgozunk. Ez már több mandátum óta így van, és a máspártiak is a közös érdeket képviselik. Igaz, ekkora többséggel nem is tehetnének mást.

– Beszéljen a legújabb terveiről.

–A közeljövőben akarunk egy markológépet vásárolni, melyet a helyi munkálatokban tudunk jól hasznosítani. Az iskola étkezdéjének kialakítását is elkezdjük, melynek a régi iskola épülete ad otthont. Teljes átalakításra és felújításra van szükség. Az iskolát, egy nyertes pályázatnak köszönhetően, négy tanteremmel, irodahelyiséggel és egy tornateremmel fogjuk bővíteni. Monospetriben novemberben elkezdjük a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítését. Az ősz folyamán átadjuk az új vízhálózatot, beleértve a víztornyot és egy új kutat. Erre azért van szükség, mert a nyári hőségben néha vízhiány állt fenn. Ezt nem feltétlenül az okozza, hogy nyáron több vizet iszunk… A vízhálózatot az érmelléki települések által alapított új egyesület fogja kivitelezni/menedzselni. Elkezdtük a lépéseket a földgáz bevezetésére, mely régi álma a település lakosainak. Megalapítottuk a Bisztra–Berettyó-völgyi Egyesületet, melybe 14 község tömörült. Ezen keresztül fogunk gázbevezetésre pályázni. A hatástanulmány már készül, elkészülte után pedig tudunk EU-s pályázatot írni. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mivel egy törzsvezeték a településünk határában halad el. Jelenleg végezzük a felméréseket arra, hogy mekkora a lakossági igény a földgázszolgáltatásra. Vedresábrányban be fogjuk fejezni az after school épületét. Jelenleg a hivatalban alakítunk ki egy ebédlőt a személyzet számára. Régi tervünket is valóra váltjuk egy új és modern, a jelenlegi követelményeknek megfelelő, polgármesteri hivatal megépítésével. Hosszabb távon pedig lecsapunk majd minden pályázati lehetőségre, és önerőből is megtesszük, ami tőlünk telik. Megragadnám továbbá az alkalmat, hogy köszönetet mondjak azoknak, akik ránk szavaztak. Élni és nem visszaélni fogunk a bizalmukkal. Igyekszünk úgy dolgozni, hogy legközelebb még nagyobb legyen lakosaink elégedettsége. Javaslataikra, kritikáikra egyaránt kíváncsiak és fogékonyak vagyunk. A Hivatal irodaajtaja mindig és mindenkinek nyitva áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában