Iskola

2020.09.15. 10:07

Rendhagyó tanévkezdés az Adyban

A nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban is megkezdődött a tanév, elmaradt viszont az ilyenkor szokásos tanévnyitó.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

Talán eddig mindenki azt gondolta, hogy az iskolakezdés elmaradhatatlan része az ünnepélyes tanévnyitó, de a koronavírus-járvány is megtanít valamire: arra, hogy olyasmi is megtörténhet, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt. A jelenlegi járványhelyzet miatt ugyanis nem tartották meg a tanévnyitó ünnepséget a nagyváradi Ady Endre Líceumban. „Sajnos az ünnepélyes tanévnyitó elmaradt, ez az egyik legnagyobb szívfájdalmunk, mert szerettük volna méltón fogadni a diákjainkat és új tanulóinkat, az ötödikeseket és a kilencedikeseket” – fogalmazott Vad Márta, a tanintézmény igazgatója. Tanévnyitó helyett az iskolaigazgató ment be minden osztályba köszönteni a tanulókat. Már amelyik osztály bent volt az iskolában. Tudniillik az Ady-líceum úgy tett eleget az éppen érvényes járványvédelmi előírásoknak, hogy az osztályok felét berendelték az iskolába, a többi osztály pedig online kezdte meg a tanévet, a jövő héten pedig cserélődnek a szerepek: a most bejáró osztályok tanulói otthon maradnak, akik pedig most online oktatásban részesülnek, a jövő héten be fognak járni a suliba. Az Adyban tehát egyszerre mintegy ötszáz diák tartózkodik. Amúgy is kissé fölösleges lett volna tanévnyitót tartani, mert mint Vad Mártától megtudtuk, a diákokon és a tanárokon kívül senki nem mehet be az iskola területére, ez a tiltás természetesen a szülőket érinti a legérzékenyebben. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a tiltás nemcsak a tanévnyitó napjára, hanem mindaddig érvényes, ameddig másféle rendelkezések nem születnek, ezért is kéri a szülőket arra, hogy telefonon, illetve e-mailen tartsák a kapcsolatot az iskolával, a személyes találkozások a tanárokkal, pedagógusokkal, csak a tanintézmény kapuján kívül történhetnek.

Az igazgatónő hozzátette, hogy meglehetősen nehéz időszak elé néznek, hiszen tanároknak, diákoknak egyaránt szokni kell ezt az új rendszert, de mint mondta, „minden nap tartunk megbeszélést, összeírjuk a tapasztalatokat és megpróbáljuk a következő napokban jobbá tenni a rendszert. Az első néhány hét erről fog szólni.” Vad Márta hangsúlyozta, hogy a rendelkezéseknek megfelelően minden folyosó szalaggal ketté van osztva, és az osztályokban is meg van határozva a bejárási irány. A szolgálatos tanárok is állandóan kint vannak a folyosókon, az udvaron, sokkal nagyobb számban és sokkal aktívabban felügyelik a gyermekek biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában