Sport Accord

2020.09.15. 18:08

Rajthoz áll a sport Nagyváradon

Start Sport Accord névvel látta el saját tanácsosjelölti programját ifj. Tóth István, aki a hetedik helyet foglalja el az RMDSZ nagyváradi helyi tanácsosi jelöltlistáján. A sporttáncos, oktató alapvetően a sporttevékenységek fejlesztésére fog koncentrálni, amennyiben bejut a helyi tanácsba.

Pap István

„Az az ország, amelyik nem fejleszti a kultúrát és a sportot, annak identitása meg fog szűnni” – jelentette ki ifj. Tóth István többszörös országos táncbajnok, nemzetközi pontozóbíró, az RMDSZ nagyváradi tanácsosjelöltje, aki úgy véli, hogy bár Nagyváradon az elmúlt évtizedben komoly infrastrukturális fejlesztések történtek, sajnos nincs olyan elképzelés, ami ezt meg is töltené élettel, mert a városvezetés nagyon elhanyagolta a kultúrát és a sportot. Ezen pedig változtatni kell, és ezt a változtatási szándékot tükrözi ifj. Tóth István választási programja is, amelyet tegnapi sajtótájékoztatóján ismertetett.

Sport mindenkinek

A Start Sport Accordnak elkeresztelt program hét fő elemet foglal magában, ezek közül az első és talán a legfontosabb az ún. sportkártya bevezetése lenne. Ez egyfajta sportbérleti rendszer lenne, amelyhez csatlakoznának a város sportegyesületei. A sportkártyát az önkormánytat adná ki, és a polgárok váltanák ki, utóbbiak fizetnék a tagdíjat, az önkormányzat is beszállna a támogatásba, a költségek harmadik részét pedig az egyesületek állnák. Azok a polgárok, akik kiváltanák a sportkártyát, bármilyen sportágat választhatnának, akár többet is egyszerre, és így nem kellene minden hónapban külön tagsági díjat befizetniük annak a sportegyesületnek, amelyhez tartoznak. Ifj. Tóth István megítélése szerint ez a rendszer jobban ösztönözné az embereket arra, hogy sportoljanak, és az egyesületeknek is jó lenne. Mint kifejtette, Nagyváradon a sportegyesületeknek elkelne az anyagi támogatás, ugyanis egész Bihar megyében 238 egyesület és körülbelül hatezer regisztrált sportoló van, „vagyis átlagban húsz tagja van minden egyesületnek, ami nagyon kevés ahhoz, hogy a sportot, az egyesületeket fenntartsuk” – jelezte a tanácsosjelölt.

A program része különböző sporttevékenységek, illetve programok szervezése a három korcsoport: a gyerekek és fiatalok, a középkorúak és az idősek részére. Ifj. Tóth István elképzelései szerint kellene legalább egy nagyszabású ifjúsági sporteseményt is szervezni Nagyváradon, ahhoz hasonlót, mint amilyenek régen a Daciada megmérettetések voltak. A választási program része nagyszabású sportexpó szervezése, illetve Guinness rekordok felállítása is. Ez utóbbi kapcsán példaként említette azt, hogy ő maga szeretné megdönteni az egyszerre a legtöbben táncolók rekordját, amelyet Pitești-en állítottak fel. Kérdésünkre válaszolva ifj. Tóth István elmondta, hogy Nagyváradon a tömegsportok számítanak hiánysportnak. Bár vannak ilyen sportokkal foglalkozó egyesületek, de ezek egyik napról a másikra élnek, ezért az úszás és a tánc mellett mindenképpen a labdajátékokat kellene fejleszteni Nagyváradon, fejtette ki a tanácsosjelölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában