Eredmények

2020.09.28. 11:40

Nagyváradon még nagyobb a liberális fölény

A végleges, nem hivatalos végeredmények szerint a nagyváradi helyi tanácsban húsz helyet foglal majd el a Nemzeti Liberális Párt (PNL), azaz kettővel több tanácsossal rendelkezik majd a párt a most következő mandátumban, mint a 2016-2020 időszakban.

Fotó: Alexandru Nitescu

Az RMDSZ-nek négy, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) pedig három tanácsosa lesz a helyi tanácsban. Megjegyzendő, hogy e két párt a szavazat visszaosztásból kapott plusz egy-egy tanácsosi mandátumot. Mint ismert, az RMDSZ-nek ugyancsak négy tanácsosa volt a most véget érő mandátumban, az önkormányzati választások nagy vesztese Nagyváradon a PSD, amelynek a most véget érő ciklusban öt tanácsosa volt. Az előzetes várakozásokhoz képest nagyon gyengén szerepelt Nagyváradon az USR-PLUS pártszövetség, amely mindössze 2684 szavazatot kapott a városban, szinte ugyanannyit, mint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amely 2544 voksot gyűjtött be. Ezek a szavazatszámok azonban egyik párt számára sem voltak elegendőek ahhoz, hogy mandátumot szerezzenek a nagyváradi helyi tanácsban.

Birta tarolt

A nagyváradi polgármester választások is hatalmas liberális fölényt hoztak. A közel hatvannyolc ezer érvényes szavazatból Florin Birta alpolgármester, a PNL polgármester jelöltje 47966 voksot kapott, ami az összes leadott szavazat 70,6 százaléka. A második helyen Cseke Attila, az RMDSZ jelöltje végzett 7795 szavazattal (11,4 százalék), a harmadik Emilian Pavel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, aki 5297 szavazatot kapott (7,7%), a negyedik pedig Zatykó Gyula, az EMNP polgármesterjelöltje lett, 2546 szavazattal (3,7%). A nagyváradi polgármester-választáson a többi jelölt ezernél kevesebb szavazatot kapott.

Borítóképen: Florin Birta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában