Emlékezés

2020.09.17. 10:12

Kopjafát állítottak Papfalván

A református templom udvarában állítottak fel Papfalván kopjafát a helyi magyar közösség összetartozásának szimbólumaként hétfő délután.

Rövid igehirdetéssel egybekötött ünnepségen avatták fel Papfalva első kopjafáját, melyet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke áldott meg. Az avatáson jelen volt dr. Kékedi Judit papfalvai RMDSZ-elnök, Erős Joó Béla református lelkész, Szabó József megyeitanácselnök-jelölt és Borsi Imre Lóránt megyei tanácsosjelölt, valamint a helyi polgármesterjelölt, Juhász Ferenc József.

A kopjafaállítás, illetve valamilyen emlékhely állításának gondolata, ahol a helyi magyarság össze tud gyűlni az olyan nemzeti ünnepek alkalmával, mint március 15-e vagy október 6-a, egy éve merült fel dr. Kékedi Juditban, aki az RMDSZ tanácsosjelöltjeként vesz részt a szeptember 27-i választásokon. A doktornő először Cseke Attila megyei RMDSZ-elnököt kérdezte meg az ötlettel kapcsolatban, és miután a helyi tiszteletessel, Erős Joó Bélával is egyeztettek, az RMDSZ-nél befizetett tagsági díjak összegéből idén februárra el is készült Szabó Béla köröstarjáni fafaragó alkotása.

A felavatott kopjafa egy összetartozás-szimbólum, az 1848-49-es események, a nemzeti összetartozás jelképe, melyből a helyi, szórványban élő magyarság erőt meríthet a jövőben, hangzott el az ünnepségen, mely koszorúzással és a magyar Himnusz eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában