Választás

2020.09.01. 16:09

Ioan Mang: Bihar megyét rávezettük a helyes útra!

Megvalósult célkitűzések a Bihar Megyei Tanács alelnöki tisztségében, a 2016–2020-as mandátumban

Az utóbbi négy évben Bihar megye több megvalósítással és fontos projektekkel büszkélkedhet. A Bihar Megyei Tanács alelnökeként 2016–2020 között erőfeszítéseim leginkább a megye infrastruktúra-fejlesztésére irányultak, mivel több téren is korszerűsítésre van szükség.

A mandátum legfontosabb megvalósítása a megyei utak felújítása és korszerűsítése, a 900 kilométerből több mint 530 kilométert sikerült teljesen felújítani. Így manapság sokkal biztonságosabban és könnyebben közlekedhetnek a Bihar megyeiek, mint négy évvel ezelőtt. Néhány példa:

  • DJ 709 Arad megye határától – Talpas – Feketebátor – Árpád – DJ 795
  • DJ 709A Feketebátor – Alsókocsoba – Sólyom – Belényesújlak – Biharpoklos – DN 76
  • DJ 767 Mezőtelegd – Telkesd – Vércsorog
  • DJ 797 Inánd – Cséffa – Rojt – Vizesgyán – Körösgyéres – Biharszentandrás
  • DJ 108I Mezőtelegd – Cécke – Bucsa
  • A megye gazdasági és turisztikai fellendülése szempontjából fontos beruházás az erdélyi-szigethegységbeli hegyi út építése, Erdély legnagyobb hegyi közúti infrastruktúra-fejlesztése. A munkálatok egyenletes ütemben haladnak, Bihar megye területén a véglegesítése 40 százalékon felüli.

    Nem kevésbé fontos – sőt, ellenkezőleg – az, hogy a Helyi Fejlesztési Program keretében 400 millió eurót szereztünk Bihar megyének. Ez rekordösszeg, amit településfejlesztésre használtunk, a következőkre: ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, közúti aszfaltozás, iskolafelújítás stb. Mindezek az Önök, a Bihar megyeiek javát szolgálják.

    Ezen finanszírozások mellett európai uniós alapokból is sikerült levonni összegeket! A Bihar Megyei Tanács több mint 150 millió euró összegű nyertes pályázati portfólióval rendelkezik. Ebből a keretösszegből finanszíroztuk az eddigi célkitűzések megvalósítását, az Önök befizetett adólejei mellett.

    Természetesen egy négyéves mandátum alatt sokat tehetünk, de még többet is lehetne tenni. A Bihar Megyei Tanács egy aktív intézmény, és én alelnökként mindig felügyeltem azt, hogy dinamikusan dolgozzunk.

    A fent említett infrastruktúra-fejlesztési megvalósítások mellett, alelnökként azt mondhatom, hogy elégedett vagyok egyéb tevékenységeinkkel is.

    Már a kezdetektől meg akartuk teremteni a megfelelő keretet a befektetők idevonzására, hogy a Bihar megyeiek több, jól fizető munkalehetőséghez juthassanak. Ezért, a közutak korszerűsítése mellett elkezdtük az ipari parkok építését a megye területén. Az egyik park meg is valósult Mezőtelegden, kettő épülőfélben van: Székelyhídon és Paptamásiban, a másik két park – Margittán és Dragánfalván, Belényes mellett – az előkészítési szakaszban van. A Bihar Megyei Tanács elnökeként, a városok és községek polgármestereivel együttműködésben, szeretnék Bihar megye más részein is megvalósítani ilyen létesítményeket. Személyesen fel fogok lépni a befektetők idevonzása érdekében, hogy ezek az ipari parkok olyan cégekkel népesüljenek be, amelyek elismerik a Bihar megyeiek munkáját. Sőt, mi több, biztosítják azt, hogy a munkavállalók lakhelyükhöz közel dolgozhassanak, nem pedig hosszadalmas és fáradságos ingázással jussanak el a munkahelyükre.

    Számomra alapvető volt, hogy a Bihar megyei lakosok könnyebben hozzájuthassanak az egészségügyi szolgáltatásokhoz, ezért a megye minden kórházát korszerű berendezésekkel láttuk el, beleértve a nagyváradiakat is. Emlékeztetem Önöket, hogy a Románia–Magyarország közötti, határon átnyúló együttműködési program – több mint 9,7 millió euró értékben – pontosan erre a törekvésre irányul: Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Belényes és Élesd kórházainak korszerűsítése.

    A turizmus terén a Bihar Megyei Tanács szakirányú igazgatóságán keresztül népszerűsítettük Bihar megye turisztikai látványosságait, országos és nemzetközi szinten egyaránt. Továbbá támogattuk a kulturális eseményeket és intézményeket Nagyváradon és Bihar megyében.

    Ahogyan megígértük 2016-ban, az európai szabványoknak megfelelően felújítottuk a Körösvidéki Múzeumot, és megnyitottuk a közönség előtt. Egy év alatt megvalósítottuk azt, ami az előző PNL-s vezetésnek 6 év alatt nem sikerült!

    Kedves Bihar megyeiek, korszerűsítettük a nagyváradi repülőtér terminálját, és befejeztük az új utasterminál építését. Megtettünk MINDENT, ami a Bihar Megyei Tanácstól függött, annak érdekében, hogy a esélyt adjunk repülőterünknek.

    A tanulók és a fiatalság részére elkezdtük 9 tanmedence építését a megye több városában.

    Támogattuk a felekezeteket és a civil szervezeteket Nagyváradon és Bihar megyében.

    Számomra fontos projekt volt a kampuszok építése a speciális oktatás tanulói részére.

    Hasonlóképpen, német modell után, a Bihor West Professional Egyesületen keresztül bevezettük és kifejlesztettük a szakképesítést duális képzési rendszerben, hogy a fiatal végzősök könnyebben juthassanak munkahelyhez.

    Egy tisztább, zöldebb és fenntarthatóbb Bihar megye, a ma élő és az elkövetkező generációk érdekében gyakorlatba ültettük az Integrált hulladékkezelő rendszert Bihar megyében.

    A fent említetteket csupán pár példaként emeltem ki, kedves bihariak, ezek a megyei alelnökként általam megvalósított tevékenységek, valamint azé a csapaté, amely a bihari emberekért dolgozik a megyei tanácsnál. Elnökként, abban az esetben, ha rám szavaznak szeptember 27-én, kész vagyok többet is tenni a bihariakért. Terveim és célkitűzéseim Bihar megye fejlesztése érdekében egy másik cikkben fognak szerepelni.

    Kedves Bihar megyeiek!

    Bizalomra adhat okot az, hogy mindig tartom a szavam, és kellő erőfeszítéssel és akarattal képes vagyok elérni Bihar megye fejlődését, és mindent megtenni annak érdekében, hogy Önök és gyermekeik, illetve szüleik életkörülményei javuljanak, szebb és boldogabb életük legyen itthon, Biharban!

    Ioan Mang

    a Szociáldemokrata Párt jelöltje a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségébe

     

    Comandat de PSD Bihor, Publicat de Inform Media Press SRL, CMF 21200019

    Advertorial, CH 10531

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában