Berettyószéplak

2020.09.14. 12:30

Helmeczi Tibor: A jót jobbá tenni, a rosszból jót kovácsolni

Húsz éve, romániai megtelepedésének kezdeti időszakától egy negyedik generációs szereléstechnikai profilú, multinacionális vállalkozásnál dolgozik Helmeczi Tibor, a cég országos eladási igazgatójaként. A vállalkozó lapunknak elmondta, hogy a Magyar Polgári Párt színeiben és a Néppárt támogatásával megpályázza Berettyószéplak polgármesteri tisztségét is, hogy a munkahelyén tapasztalt pontosságot, korrektséget, szavahihetőséget átültethesse az önkormányzati munka területére.

Tóth Ádám

Helmeczi Tibor sikeres üzletembernek tartja magát. Azt mondja, azért vágott bele a politikába, hogy átláthatóságot és fejlődést vigyen a településére, hogy élhetőbb, a jövő nemzedékek számára is vonzó hely legyen Berettyószéplak. „A kívülállók azt hihetik, hogy Berettyószéplak a kőolajlelőhelyek miatt gazdag, fejlett település, a valóság azonban egészen más. Számos olyan gond van, amelyek megoldása évtizedek óta húzódik, és emiatt a fiatalabb nemzedékek már nem bíznak abban, hogy valaha európai szintű életet élhetnek szülőhelyükön. Súlyos gond a fiatalok elvándorlása, ezen azonban nem lehet csodálkozni, hiszen a helyi munkalehetőségek szinte nem is léteznek” – mutatott rá a legfőbb gondokra. A Petrom kőolajvállalat valamikor kétezer alkalmazottat foglalkoztatott a településen, ebből mára mindössze háromszáz fő maradt, ebből is alig száz fő helyi lakos – érzékeltette a probléma súlyát a jelölt. „Éppen ezért a munkahelyteremtés a megválasztandó új testület, és a polgármester prioritása kell, hogy legyen” – nyomatékosította, majd hozzátette azt is, hogy sajnálatos módon a közművesítés még 2020-ban is téma lehet Berettyószéplakon. Nincs ugyanis működő csatornahálózat, a vezetékes víz minősége pedig legalábbis kérdéses. Az a kevés fejlesztés is, ami nálunk zajlik, az általában rossz minőségű munkát jelent, de ezt is szó nélkül átveszik, ami felelőtlenség és pazarlás egyszerre – vélekedett. Lehetne ezeken a gondokon segíteni, ha egy erőskezű, határozott és hosszútávú koncepcióval felvértezett vezetés venné át a település ügyeit, mely képes a lakosokkal is kommunikálni. Elsődleges fontosságú lenne egy pályázati iroda létrehozása az önkormányzat keretein belül, mely egyszerre szolgálná ki a közösség igényeit, de egyéni pályázatokhoz is segítséget nyújtana. Az EU-s pályázatokon keresztül elérhető források rövid időn belül növekedési pályára tudnak állítani egy települést, erre számos jó példa van a megyében, és az országban egyaránt. Miért éppen Berettyószéplak lenne a kivétel? – tette fel a kérdést az MPP polgármesterjelöltje.

A jövőre vonatkozó egyéb tervekről szólva Helmeczi Tibor elmondta: szeretne hangsúlyt fektetni a helyi mezőgazdasági termelők támogatására, ugyanis ez a terület is elhanyagolt állapotban van. Ugyanakkor ennek az az alapfeltétele, hogy a zűrzavaros földügyeket egyszer és mindenkorra rendezzék, ami nem egyszerű feladat, de az egész közösség érdeke, hogy megtörténjen. Ezt a feladatot is azzal a szemlélettel szeretné vállalni, hogy a jobból még jobbat, a rosszból pedig valami jót hozzunk létre – fogalmazott. Elmondta: személyében esély lenne arra, hogy a négynemzetiségű községnek ezúttal magyar polgármestere legyen, aki érti és ismeri a helyi szlovákság, cigányság és románság gondjait is. Ehhez kér esélyt a bizonyításra azoktól a választópolgároktól, akik hozzá hasonlóan látják a település helyzetét, egyúttal további „sikereket” kívánva azoknak a hangadóknak, akik elégedettek a jelenlegi állapotokkal és a mostani helyzet fenntartásában érdekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában