Választás 2020

2020.09.25. 09:27

Gyakorlati tudnivalók a szavazásról

Vasárnap zajlanak le Romániában az önkormányzati választások. A világjárványra való tekintettel néhány speciális intézkedést is bevezettek. A legfőbb gyakorlati tudnivalókat összegezzük az alábbiakban.

Pap István

Bihar megyében 655 szavazókörzet van, ebből 145 Nagyváradon. Az önkormányzati választásokon a polgárok csak abban a szavazókörzetben adhatják le voksukat, ahova a lakcímük alapján tartoznak, hangsúlyozta Sütő Tibor, az RMDSZ képviselője a Bihar Megyei Választási Irodában. Ez azt jelenti, hogy ha valaki mondjuk a nagyváradi 135. számú szavazókörzethez tartozik, akkor nem voksolhat a Nagyváradon kialakított 145 szavazókörzet bármelyikében, hanem el kell mennie a 135. számú szavazókörzethez. Egyetlen más szavazókörzetben sem veszik fel pótlistára, a szavazókörzet elnöke minden ilyen esetben a saját szavazókörzetéhez kell irányítsa a polgárt, mondta Sütő Tibor, hozzátéve, hogy ez alól a szabály alól csak a szavazókörzetekben tevékenykedő urnabiztosok a kivételek, akik annál a szavazókörzetnél adják le voksukat, amelyben tevékenykednek, de ők is csak akkor tehetik ezt meg, ha lakcímük szerint abban a közigazgatási egységben laknak, amelyben a szavazókörzet is található. Azaz egy váradi illetőségű urnabiztos csak akkor szavazhat, ha egy váradi szavazókörzetben végzi feladatát.

Négy szavazólap

A polgár a szavazási nyilvántartás aláírása után négy szavazólapot kap: egyet a megyei tanácselnökök, egyet a megyei tanácsosjelöltek listájával, illetve egyet a polgármesterjelöltek és egyet a helyi tanácsos jelöltek listájával. Sütő Tibor ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy azok a személyek, akik a szavazás napján nem otthon, hanem a megye más településén tartózkodnak, nem mehetnek be egy szavazókörzetbe sem, és nem kérhetik, hogy leszavaznának csak a megyei tanácselnökre, illetve e megyei tanácsra, ezzel nem lehet kiváltani azt az előírást, hogy a szavazópolgár csak a lakcíme szerinti közigazgatási egységben voksolhat. Minden szavazókörzetben négy urna lesz, mind a négy szavazólapnak egy-egy, és mindenhol lesz urnabiztos, aki felügyelje azt, hogy a szavazólapok a megfelelő urnába kerüljenek. De a szavazatok akkor is érvényesek, ha esetleg nem a megfelelő urnába kerülnek, tehát akkor is érvényes lesz mondjuk a polgármesterre leadott voks, ha a polgár a szavazólapot például a megyei tanácselnöki szavazatokat gyűjtő urnába dobja.

Mozgóurna

A korábbi voksolásokhoz hasonlóan a mozgóurnát a mozgáskorlátozott személyek nevében kérvényezhetik a hozzátartozók a szavazást megelőző napon, tehát szombaton 18–20 órák között. A kérvényt és az ehhez csatolt orvosi igazolást annál a szavazókörzetnél kell leadni, ahol a mozgáskorlátozott személy tartózkodik. De rájuk is érvényes az a kitétel, hogy csak az szavazhat, aki abban a közigazgatási egységben tartózkodik, ahova a lakcíme szól. Például egy nagyváradi kórházba beutalt nagyváradi illetőségű személy kérheti a mozgóurnát, de egy ugyancsak váradi kórházba beutalt margittai, élesdi stb. illetőségű személy már nem, így ezeknek a személyeknek nem lesz lehetőségük szavazni. A mozgóurnákat először a kórházakhoz, a börtönhöz és az öregotthonokba viszik el, és csak ezt követően viszik a koronavírusos betegeket kezelő kórházba, valamint a házi elkülönítésben lévőkhöz, illetve azokhoz, akiknek kapcsán felmerült a gyanú, hogy koronavírus-fertőzöttek.

COVID-szavazás

A házi elkülönítésben lévők is kell kérjék a mozgóurnát, hiszen bár ők képesek lennének mozogni, de meg van tiltva nekik, hogy kimozduljanak onnan, ahol tartózkodnak. Őrájuk is ugyanaz érvényes, mint a kórházba beutalt személyekre: csak abban a közigazgatási egységben szavazhatnak, ahova a lakcímük vagy az ideiglenes lakcímük szól. Ha a házi elkülönítést nem otthon és még csak nem is azon a településen töltik, ahova a lakcímük szól, akkor nem szavazhatnak. Minden mozgóurnát kérvényezőnek csatolnia kell valamilyen igazolás-másolatot, amiből kiderüljön, hogy mozgáskorlátozott személyről van szó, míg a házi elkülönítésben lévők általában a megyei közegészségügyi igazgatóságtól kapnak egy igazolást arra vonatkozóan, hogy nem hagyhatják el a tartózkodási helyüket. Azt mindig a szavazókörzet elnöke dönti el, hogy a mozgóurna-kérelem megalapozott-e. „Pusztán az a tény, hogy egy szavazó mondjuk kilencven éves, az még nem biztos, hogy elégséges ok arra, hogy mozgóurnát kérjenek egy ilyen idős személynek” – fogalmazott Sütő Tibor.

Speciális előírások

A világjárvány miatt speciális előírásokat is bevezettek a vasárnapi szavazás lebonyolítására. Alapvető előírás az, hogy minden választópolgár maszkot kell viseljen, amikor belép a szavazókörzet épületébe, de a maszkot le kell venni néhány másodpercre akkor, amikor az urnabiztos megnézi a polgár személyi kártyáját. A korábbiakhoz képest változás az, hogy ezúttal a polgár kell majd betegye a személyi kártyáját az adatleolvasó készülékbe, és szintén a szavazó kell felragassza a szavazást igazoló öntapadó matricát is a személyi kártyájára. Minderre azért van szükség, hogy minél kevesebb kontaktus legyen a választópolgár és az urnabiztosok között. A bejáratnál lázat mérnek, és akinek láza van, egy elkülönített helyiségbe vezetik addig, amíg a szavazóhelyiségből kivezetik a bent tartózkodó szavazópolgárokat. Ezt követően a lázas személy bemegy az ajtóhoz legközelebb álló szavazófülkébe, ahol voksol, majd elhagyja a termet. A veszélyeztetett kategóriába sorolt emberek – a hatvanöt év felettiek, a cukorbetegek, a krónikus betegek – kérhetik azt, hogy előre vegyék őket, hogy ne kelljen sorba álljanak a folyosókon, ha netán sokan várakoznának arra, hogy szavazhassanak. A veszélyeztetett kategóriába tartozó személyek a szavazókörzet elnökénél kérhetik azt, hogy hamarabb bemehessenek voksolni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában