Szigligeti Színház

2020.09.15. 17:40

Főnixterv és Gyerekjáték a HolnapUtán Fesztiválon

Csaknem hat hónapnyi kényszerszünet után, szeptember 20-ától ismét szervez beltéri előadásokat a Szigligeti Színház. Az újranyitást meghívott előadásokkal, új bemutatókkal, illetve az előző évadból elmaradt bérletes előadások pótlásának megkezdésével ünnepli a nagyváradi teátrum – teszi mindezt egy rendhagyó HolnapUtán Fesztivál keretében. Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő színházi seregszemle 2020-as, újratervezett kiadásának jelmondata: Szabad a színház!

A VIII. HolnapUtán Fesztivál szeptember 20-án indul, a Főnixterv című, augusztusban a Nagyváradi Várban bemutatott előadás nagytermi bemutatójával. A Botos Bálint által rendezett előadásban egy képzeletbeli városnegyed lakosainak életébe, titkaiba, sajátos viszonyaiba és keserédes hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést. Az előadásról Ozsváth Zsuzsa így írt a Játéktér című folyóiratban megjelent kritikájában: „Az előadás könnyed elemeltséggel ábrázolja ezeket az élettöredékeket, és éppen ezért nem hatol csontig a reménytelenség életérzése. Ezek a figurák vágynak a szebbre és a jobbra, csak nincsenek eszközeik ahhoz, hogy elérjék ezeket – illetve képtelenek használni a meglévőket, és az egészséges kommunikáció végképp ismeretlen számukra. Az elemeltséget segítik az egyes karakterek és párosok koreografikus jellemzői, a szöveg kissé filozofikus töltete. Merthogy nem csak realista élettörténeteket mesélnek el a szereplők, hanem beszédük lehetőség a színészetről, az életről, a világmindenségről való elmélkedésre.”

Gyerekjáték

A VIII. HolnapUtán Fesztivál keretében, szeptember 21-én, a magyar dráma napján kerül bemutatásra O. Horváth Sári Gyerekjáték című darabja, a fiatal Szilágyi Bálint rendezésében. A nagyváradi és székelyudvarhelyi színházak kortárs drámapályázatának nyertes szövegében hat nő és egy férfi élete keresztezi egymást. Eltérő korú, foglalkozású, életfelfogású, hétköznapi emberekről van szó, közös bennük azonban, hogy léthelyzetük központi kérdése a gyerek(nem)vállalás. O. Horváth Sári drámájában a családról alkotott legkülönfélébb elképzelések feszülnek egymásnak, miközben a szerző meglepő őszinteséggel beszél kirekesztettségről, identitáskérdésekről, valamint a gyerekvállalás ki nem beszélt nehézségeiről, lehetetlenségeiről. Az előadás a nagyváradi és szatmári társulatok koprodukciójában valósul meg.

Az előadásokra jegyek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A színház jegyirodája kedden és csütörtökön 10–19 között, szerdán és pénteken 13–19 óra között, valamint egy órával az előadások előtt tart nyitva (hétfőn zárva). A járványügyi intézkedések értelmében, a színház jegypénztára 15 perccel az előadás megkezdése előtt bezár. A színházlátogatásra vonatkozó járványügyi szabályozásokról bővebben a színház honlapján, valamint Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Borítóképünkön a Szigligeti Színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában