Szoboravatás

2020.09.22. 12:11

Felavatták Bocskai István szobrát Kisnyégerfalván

Ünnepélyes keretek között leplezték le Bocskai István szobrát a Fekete-Körös-völgyi Kisnyégerfalván. A leleplezésnél Szabó József megyemenedzser, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje és Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is jelen volt.

Fotó: Longplay foto srl

A kisnyégerfalvai református templom kertjében istentisztelettel egybekötött ünnepség keretében avatták fel Bocskai István erdélyi fejedelem szobrát vasárnap délután. A rendezvény helyszínén Filep Attila lelkipásztor köszöntötte a híveket és a meghívottakat, majd Dénes István Lukács esperes hirdetett igét. Prédikációjában az esperes Lukács evangéliumából idézett, a jerikói vak koldus példamutató hitéről beszélve, akinek Jézus visszaadta a látását, mert megtartotta a hitét és imádkozott. Ugyanakkor párhuzamot vont Bocskai István életével kapcsolatban is, például állítva a hívek elé az első református vallású fejedelem életét, aki imádkozott és szolgált, és véres csatákban vett részt, hogy a hit megmaradhasson. Az egyházi elöljáró említést tett még a fejedelem nyüvedi, sólyomkővári és nagyváradi kapcsolatairól is.

A Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója anyagi támogatásával, Deák Árpád által készített szobor leleplezését követően Gellért Gyula esperes, bihardiószegi lelkipásztor, a Nyúzó-völgyi csatát imitáló rendezvények egyik szervezőjének Bocskai Istvánról tartott előadását hallgathatták meg az egybegyűltek, majd Meleg Vilmos színész szavalata hangzott el Petőfi Sándor és Arany János gondolatait idézve meg az Örökség címszó alatt.

Szabó József megyemenedzser, az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltje annak a fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy életben kell tartanunk hőseink emlékét, és ezt az üzenetet tovább kell adnunk a következő generációnak is.

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke záróbeszédében azt emelte ki, hogy a szeptember 20-i vasárnap egy Fekete-Körös-völgyi ünnepnap volt, amely erőt adhat a Belényesi-medence magyarságának az összetartozás további megőrzésére és annak megmutatására. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában