Beruházás

2020.09.10. 19:44

Elkészült a zöldövezet, szépül a lakónegyed

Kész projektekről számolt be Florin Birta nagyváradi alpolgármester.

Pikó Stefánia

A sajtótájékoztató első állomása az Őssi negyedben lévő Veteránok parkja volt. A Coriolan Pop utcán lévő zöld terület eddig parlagon állt, és egyáltalán nem nyújtott esztétikus látványt a takaros házak és új ANL-tömbházak között. Most ezt az elhanyagolt területet sikerült rehabilitálni, füvesíteni. A több ezer dísznövény mellett a parkban fákat is ültettek, melyek közül néhány már kiszáradt, de az alpolgármester jelezte, hogy ezeket nemsokára ki is cseréli a növényzetért felelős vállalat. A munkálatokat végző cég képviselője bemutatta, mitől olyan egyedi a járda kövezete: bár úgy tűnik, az apró fehér és szürke kavicsokból álló kövezet tömény és áthatolhatatlan, a vizet pillanatok alatt beszívja – tehát amiatt nem kell aggódni, hogy hatalmas tócsákban állna a víz egy nagyobb esőzés alkalmával sem. A munkálatokat végző vállalat, a szatmári Saminstal Kft. szokatlan, szándékosan rozsdás dizájnelemeket épített. A mindent elnyelő járdakövek fölé magasodó boltívek alatt áthaladni olyan, mintha a cethal gyomrában sétálnánk. A látványon kívül egyébre nem szolgál, bár első látásra a jelenlévők azt gondolták, valamilyen futónövény számára lettek ezek létrehozva. A projekt összesen 1.682.708, 44 lejbe került, áfa nélkül, uniós támogatásból fizették, a határidő pedig szeptember 15-e volt, amit végül meg sem vártak. A parkban egy kis játszótér is van, illetve masszív sakkasztalokat és pingpongasztalokat is kihelyeztek. Florin Birta megjegyezte, a környéken lakók örülnek a parknak, viszont azt nehezményezik, hogy labdajátékok számára itt nincs lehetőség, ezért neki is álltak kosár- és futballpályát létrehozni a tömbházak és a körgyűrű közötti üres téren.

Parkolók és kisajátítások

Mivel az Aradi úton az új villamosvonalon dolgoznak, az út mindkét oldalán megszüntették a parkolási lehetőségeket. Ezeket pótolandó, a tömbházak között alakítottak ki új parkolóhelyeket, bár ehhez sajnos több ház kisajátítására is szükség volt, illetve garázsokat kellett lebontani, melyekről korábban már beszámoltunk.Az Aradi út mentén, a parkolóhelyek megszűnésének köszönhetően, biciklisávval egészítették ki a járdát. A Henrik Ibsen, Lalelelor utcák területén is hasonló munkálatokat végeztek, körülbelül 100 új parkolóhelyet létrehozva (757 ezer lej értékben), mi pedig a Vlădeasa és a Fagurelui utcák zónájában jártunk, ahol nemrég végeztek 175 új parkolóhely kialakításával, 1,36 millió lej értékben. A Drumuri Bihor vállalat által elvégzett munkálatokat nem uniós pénzből, hanem a város költségvetéséből finanszírozták.

A visszafele vezető úton Florin Birta alpolgármester, a PNL nagyváradi polgármesterjelöltje elmondta: a választási kampány részeként ellátogatott a váradszőllősi lakónegyedbe is, ahol nem kis felháborodással fogadták tavaly a hírt, mely szerint jelentős mértékű kisajátításokat fognak elvégezni, egész házsorok lebontását. Az itteni lakók fejében megfordult, hogyha változna a városvezetés struktúrája, talán lefújnák a kisajátításokat is, és ezt meg is mondták a polgármesterjelöltnek, aki végül abban egyezett meg velük, hogy amennyiben ő lesz az új polgármester, garantáltan elégedettek lesznek azokkal az összegekkel, amelyeket a házaikért fognak kapni. Hozzátette, ő arra szeretné kérni a háztulajdonosokat, hogy ők maguk is végezzenek egy becslést, majd az önkormányzat is végez egyet, és a két érték alapján egyezzenek meg, viszont azt sem szeretné, ha ezzel valamely lakó visszaélne és irreálisan nagy összegeket követelne. Utóbbi megjegyzésére egy újságíró azt felelte, hogy talán mégsem ártana minél bőkezűbben bánni ezekkel a kisajátításokkal, hiszen mégiscsak emberek otthonairól van szó, sőt, még jobb lenne újra átgondolni ezt az egészet. Mielőtt azonban jobban belemélyedtünk volna a vitába, már vissza is értünk a városházához, a terepszemlének és a beszélgetésnek vége lett.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában