Tervek

2020.09.15. 12:18

Cseke Attila: Zöld városnegyedet! – ahol minden épület energiatakarékos lenne

Ciucur Losonczi Antonius

„Egy olyan új, kisebb városnegyed megtervezése a célunk, ahol minden épület passzív, zöld, energiatakarékos lenne.” Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje következő tervezetét mutatta be, mely egyike az 50 bemutatott projektnek.

„Nagyváradon a múltban szinte minden évszázadban létrejött egy épületegyüttes, negyed, felkaroltak egy modern stílust, amivel késői utódokként mi büszkélkedhetünk, és amire sorra gyárthatjuk a turistacsalogató kampányokat. Azonban mi az, ami most épül, és amit a mi utódaink mutogathatnak majd büszkén turistacsalogató látványosságként? Ott van a középkori vár, melynek Közép-Európában nincs párja, ott van a barokk központ, ami Romániában egyedülálló, és ott vannak a szecesszió gyöngyszemei. Mi épült az elmúlt harminc évben, vagy akár csak az elmúlt tizenkettőben, amiért érdemes lesz majd ide jönni 100 év múlva és fotózkodni egyet vele?” – tette fel a kérdést az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Egy ilyen új ötlettel állt most elő Cseke Attila és csapata, melynek két önálló eleme van. Az egyik egy olyan új, kisebb városnegyed megtervezése, ahol minden épület passzív, zöld, energiatakarékos lenne, és külön designelemeket tartalmazna sok esetben a különleges tervezési feladatok miatt. A negyed egy-egy jól elkülönülő szeletét külön terveznék meg nemzetközi pályázat keretében, de úgy, hogy közben ne „hulljon” szét, és a végén mégis egységes legyen a koncepciója. A házak tervét az építeni kívánók ingyen kapnák meg a telekkel együtt, a lényeg az volna, hogy a külsőn, és magán a passzív, zöld ház jellegen nem lenne szabad változtatni. A negyedben bérházak is épülnének, szolgálati lakásoknak, illetve fiatalok számára, ezek egy részét maga az önkormányzat építené, másoknak pedig biztosítaná a telket és a tervet.

„A negyedbe eleve bele lennének tervezve a legkomolyabb, jelenlegi csúcstechnológiák, így ez lenne az első smart, azaz okos negyed is. Ilyen önkormányzati, tudatos, passzív, zöld negyedet még nem épített senki. Amint ma védettséget élvez sok ipari létesítmény, épület, biztos, hogy pár évtized múlva ez a negyed is egy unikum lesz a maga területén egyedisége okán” – magyarázta Cseke Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában