Program

2020.09.28. 09:52

Cseke Attila: A tiszta, világos beszédet szeretem!

Nagyvárad magyar polgármesterjelöltje, az RMDSZ színeiben induló Cseke Attila nemrég lehetőséget kapott arra, hogy az egyik kisüzemi vállalkozás dolgozóival beszélgessen el arról, hogy miért fontos a magyar közösség erős jelenléte az önkormányzatokban, és milyen programot állított össze polgármesterként a közösségnek.

BN-összeállítás

A beszélgetés kifejezetten jó hangulatúra sikeredett, a legtöbb résztvevőt a gyerekei jövője érdekelte. A volt egészségügyi minisztert, jelenlegi RMDSZ-es polgármesterjelöltet hallgatva többen megjegyezték, milyen kár, hogy nem ő vezeti most az egészségügyi tárcát, mert ez a mostani sok összevisszaság szinte őrületbe kergeti az embereket.

Cseke Attila elmondta: még augusztusban javasolta a szakminisztériumnak, hogy dolgozza ki a pontos határidőket, terveket azért, hogy az emberek, szülők időben tudjanak felkészülni mindenre. Sajnos jelenlegi felállásában ez a kormányzat, úgy tűnik, csak utolsó pillanatbeli megoldásokra alkalmas. Ezt láttuk, amikor a nyáron a karantén lezárultával éjfélkor a televízió előtt vártuk, hogy milyen szabályok fognak életbe lépni, illetve akkor, amikor az érettségi felkészítőkre nem tudtuk, hogy megérkeznek-e a maszkok, vagy most, amikor a digitális oktatáshoz a táblagépek sehol sincsenek. Ez is azt mutatja, mondta el Cseke Attila, hogy az RMDSZ minden olyan testületben, ahol jelen van, két dolgot biztosan visz magával: az egyik a szakmaiság, a másik a valós közösséggel meglévő társadalmi kapcsolatot. „Minket, RMDSZ-es politikusokat látnak az utcán, a bevásárlóközpontokban, Szabó Ödön még biciklizni is szokott. A lényeg, hogy megszólíthatók, elérhetők vagyunk. Fontos az, hogy egy vezető ne szakadjon el attól a közösségtől, amit képvisel vagy képviselni akar. Ott kell élni köztük, kell a mindennapok problémáit is ismerni” .

Az egyik beszélgetőpartner megkérdezte, hogy miként alakult az, hogy ma nincs a városban magyar önkormányzati vezető, polgármester vagy alpolgármester. Cseke Attila erre válaszul elmondta: „ahhoz, hogy magyar polgármester legyen, minden magyarnak el kell menni szavazni és nem szabad megosztani a szavazatot. Csak akkor van esélyünk, ha a város egynegyedét kitevő magyar közösség egy jelöltre, egy szervezetre szavaz és sikerül valamennyi román szavazatot is begyűjteni.”

Legutóbb, emlékeztetett, neki rekordszámú szavazatot sikerült összegyűjtenie, hisz az 1996-os RMDSZ-eredményt tudta hozni, és volt közel kétezer olyan román, aki támogatta az ő jelöltségét, nyilván elsősorban azok az egészségügyi dolgozók, akik megtapasztalták az egészségügyi minisztériumban végzett munkája eredményességét. „Most oda kell figyelni arra, hogy minél többen elmenjenek szavazni, mindenkit győzzünk meg arról, hogy ne engedjük magunkat megvezetni. 2012-ben, amikor kikerült a magyar közösség a városházi vezetésből, a PNL a PSD-vel szövetkezve indult a választáson egy listán USR címen, most ezek az erők külön indulnak, és egy dolog biztos: mi magunk lehetünk a döntéshozatali részvétel előidézői, ha a matematikát a magunk oldalára állítjuk. A jelenlegi polgármester nem indul a választáson Nagyváradon, nem lenne szabad ilyen helyzetben nem álmodni arról, hogy akár történelmi eredményt is elérhetünk, és újból részesei lehetünk a városvezetésnek” – emlékeztetett Cseke Attila.

Az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje elmondta: „Aki ismer, tudja, nem vagyok harsány, én magam viszont a tiszta, világos beszédet szeretem és azt gondolom, ezt szereti a közösség is. A tiszta, világos szó egyértelmű. Magyarnak lenni magatartás. Ezt írta Illyés Gyula. Nem lehet más a magatartásunk, csak az, hogy nem engedjük magunkat megosztani, nem engedjük magunkat egymás ellen uszítani és egységben tartjuk a közösséget, még akkor is, ha ez a mindenkori államhatalomnak nem tetszik, sőt fizet azért, hogy ék legyen közöttünk. Legyünk karakteresek, a magatartásunk pedig gerinces, hűséges a közösségünk iránt” – zárta szavait Cseke Attila.

Címkék#cseké

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában