Eredményváró

2020.09.27. 21:26

Florin Birta Nagyvárad új polgármestere

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezetének nagyváradi székhelyén a járványvédelmi előírások közül csak a maszkviselést betartva, a fizikai távolságtartásnak azonban fittyet hányva tömörültek a párt tagjai képviselői a gyűlésteremben felállított tévékészülék elé, hogy meghallgassák az urnazárás utáni exit poll eredményeket. És nagy tapssal fogadták a hírt, hogy az előrejelzések szerint Bukarestben a PNL által is támogatott Nicușor Dan fölényesnek tűnő eredménnyel nyerte meg a főpolgármester-választást. Majd figyelemmel hallgatták Ludovic Orban miniszterelnököt, aki bejelentette, hogy a PNL kategorikus győzelmet aratott az önkormányzati választásokon. Erre a kijelentésre újabb tapsviharban törtek ki a váradi székházban összegyűlt politikusok és szimpatizánsok. A figyelem azonban hamar lankadt, többen meg sem várták azt, hogy az Orban-beszéd tévéközvetítése befejeződjön, már hátrébb mentek, kimentek a teremből vagy beszélgetésbe elegyedtek. Fél tíz magasságában Florin Birta Nagyvárad alpolgármestere, a párt nagyváradi polgármester jelöltje és Ilie Bolojan megyei pártelnök nyilatkoztak a sajtónak. A pártszékházban már tényként kezelik azt, hogy Birta elnyerte a megyeszékhely polgármesteri tisztségét, a megyei tanácselnöki tisztség és a váradi helyi tanács összetétele tekintetében már távolról sem tűnnek ilyen magabiztosnak. Legközelebb tíz órakor élénkült meg a jelenlevők egy részének érdeklődése, amikor Nicușor Dan, majd ismét Ludovic Orban beszédét közvetítette a tévé. Ezenközben több politikus elmélyülve bújja a mobiltelefonját, mindenki várja az befolyó eredményeket a szavazókörzetekből.

Bolojan: Birta nyert, ez biztos

Ezt Ilie Bolojan, Nagyvárad jelenlegi polgármestere nyilatkozta vasárnap este nem sokkal sz urnazárás után. „Szeretnék gratulálni Florin Birtanak amiért megnyerte Nagyvárad polgármesteri tisztségét, ez már biztos dolog. Ami a nagyváradi helyi tanácsot és a Bihar megyei tanácsot illeti, még várjuk a választások eredményeit” – fogalmazott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei elnöke a választási folyamat lezárulását követő első nyilatkozatában. Bolojan kifejtette azt is, hogy a megyében nagyobb volt a részvétel, mint Nagyváradon. Bihar megyében a szavazók közel ötven százaléka ment el voksolni, ez az eredmény megközelíti a 2016-os választások részvételi arányát. Néhány incidenst leszámítva korrekt módon volt megszervezve a szavazás, csak néhány jelölt feszegette a határokat, és egyes közösségekben feltűnően sok volt az ideiglenes lakcímmel rendelkezők száma, és ha a választási eredmények szorosak lesznek, akkor ezzel gyakorlatilag érdemben befolyásolják a végeredményt. Bolojan elmondta, hogy Alsólugason a hivatalban lévő polgármester (az RMDSZ-es Sorbán Levente – szerk. megj.) mindvégig a szavazóköretben akart maradni, míg Kiskopácson, Alsótótfalun és Diófáson nagyon sok ideiglenes lakcímmel rendelkező személy szavazott, jelezte Bolojan.

Eredmények

Csordogálnak az eredmények a PNL Bihar megyei pártszékházába. Ilie Bolojan sorra jelenti be az eredményeket. Alsókocsobán és Pusztahollódon a liberális polgármester jelöltek mintegy hetven százalékkal nyertek, nyert a párt Élesden, Belényesen, Dragánfalván, Nagyürögdön. „Nagyváradon meg lehet bontani egy pezsgőt, sőt, többet is” – fogalmazott Bolojan, ami azt jelentheti, hogy a helyi tanácsban is nagyon jó eredményt ért el a párt.

A PNL megnyerte Barátka, Mezőszakadát és Dragánfalva községek polgármesteri tisztségeit is – jelentette be néhány perce Ilie Boljan a párt megyei elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában