Turizmus

2020.09.23. 10:10

Béres Csaba: Egy stratégiai folyamat részeként fejlődik Székelyhíd

Ciucur Losonczi Antonius

Negyedik elöljárói mandátumáért indul a közelgő helyhatósági választásokon Béres Csaba, Székelyhíd RMDSZ-es polgármesterjelöltje. Mint tegnapi sajtótájékoztatóján fogalmazott, van még néhány befejezetlen projekt, amit végig akar vinni. Az előttünk álló négy év talán legnagyobb kihívása az ő szempontjából, hogy az érmelléki régióban megerősödjön az általa irányított város. Tizenkét évvel ezelőtt elég mélyről indultak, „de most már kezdünk alakulni”. A legnagyobb beruházások, melyeket mihamarabb meg szeretnének valósítani, az az iskolák fejlesztése, egy idősotthon, valamint egy ifjúsági központ létesítése. Ezekről azonban nemcsak beszélnek, hanem konkrét tervekkel rendelkeznek, a pályázataik már le vannak adva a Regionális Operatív Program keretében. A bürokrácia malmai azonban lassan őrölnek, ezért váratnak még magukra a válaszok, illetve az eredmények. Szerinte a székelyhídi iskola mindenképpen regionális jelentőségű, erre büszkék is, és ha tovább fejleszthetik, illetve megépíthetik az ifjúsági központot, akkor teret tudnak biztosítani a fiataloknak. Az idősek otthona pedig napközi üzemmódban működne, ugyanúgy, mint általában a hasonló szociális intézmények, azzal a különbséggel, hogy a kedvezményezettek otthon aludnának.

Ami még nagyon fontos, hogy turisztikai szempontból is fejlődjön Székelyhíd. Potenciál lenne rá, hiszen például van egy termálstrandjuk. Ezt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány üzemelteti, sajnos a járvány miatt idén nem nyitott ki. Az önkormányzatnak volt egy aquaparkos terve is, azonban mikor az RMDSZ kikerült a kormányból, ez lekerült a napirendről. Remélik azonban, hogy a közeljövőben megkapják a turisztikai jelentőségű település minősítést. És ha ez meglesz, akkor még több pályázatot tudnak letenni. Fontos továbbá az is: Székelyhídnak vannak olyan területei, ahol szőlőt lehetne telepíteni, illetve a borturizmus mellett akár az agroturizmus irányába is elindulhatnának.

Egy magánbefektetőnek köszönhetően csak idő kérdése, hogy egy új lakónegyede legyen a városnak, ennek közművesítésére is pályáztak. Folyamatban van ugyanakkor az ivó- és szennyvízhálózat átadása a közigazgatásilag Székelyhídhoz tartozó falvakban, a körgyűrű építése, a színházépület renoválása, az uszoda elkészülte. Az ipari parkot ma avatják – zöldmezős beruházókat várnak. Megtudtuk azt is, hogy a Székelyhídhoz tartozó településeken is „mozdultak” az elmúlt időszakban, és szintén egy folyamat részeként aszfaltozni fognak ezeken a helyeken. Emellett ezeknek a falvaknak a turisztikai látványosságait is ki szeretnék használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában