Oktatás

2020.09.10. 07:45

Az oktatással kapcsolatos terveket ismertették

Ezúttal a tanüggyel kapcsolatos tervekről beszélt Zatykó Gyula, az EMNP nagyváradi szervezetének polgármesterjelöltje, illetve Nagy Zoltán, a párt helyi önkormányzati tanácsosjelöltje.

János Piroska

A szerdai sajtótájékoztató része volt annak a sorozatnak, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete az első tíz önkormányzati tanácsosjelöltjét mutatja be. Zatykó Gyula polgármesterjelölt elmondása szerint a tanügy kiemelt fontosságú téma, hiszen minél jobban képzett fiatalok hagyják el az iskola, majd pedig az egyetem padjait, annál nagyobb eséllyel helyezkednek el a munkaerőpiacon, illetve annál nagyobb fizetéseket tudnak kiharcolni, „éppen ezért nem mindegy, milyen minőségű az oktatás”.

A negyven éve oktató Nagy Zoltán helyi önkormányzati tanácsosjelölt szerint az oktatásban fellépő problémák kétágúak: egy részük a minisztériumot érinti, ezeken pedig nagyon nehéz változtatni, hiszen hiába kérdezik meg a véleményüket, azokat nem hallgatja meg senki; a másik „ág” problémái véleménye szerint helyi szinten is orvosolhatók. Elsősorban fel kellene mérni a nagyváradi, Bihar megyei magyar oktatás helyzetét, illetve visszaállítani a magyar nyelvű oktatást Nagyvárad külvárosi negyedeiben is – véli a tanácsosjelölt. Pár éve ugyanis Nagyvárad külső peremterületein megszüntették a magyar oktatást, a környéken lakók pedig, mivel nem tudják behozni gyerekeiket a belvárosi magyar iskolákba, így inkább román tagozatra adják őket – állapította meg Nagy Zoltán. Ahol régebben három magyar párhuzamos osztály volt, ott most nincs egy se. A magyar nyelvű oktatás alapszinten, a bölcsődében és óvodákban kellene kezdődjön, hiszen amelyik gyerek az elemi iskola elvégzésig román nyelvű oktatásban vesz részt, az kevés eséllyel tanul tovább magyarul. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a most meglévő iskolákban sem lesz magyar gyerek – tette hozzá a tanácsosjelölt. Váradszőllősön végeztek már egy hasonló felmérést a bölcsődés korú gyerekek szülei körében, akkor közel negyvenen jelezték, hogy magyar iskolába adnák gyermeküket – tette hozzá Zatykó Gyula polgármesterjelölt.

Második pontként a tanácsosjelölt az iskolák „politikamentesítését” említette, véleménye szerint az iskolákban olyan vezetők kellenének, akik a teljes magyarság érdekeit képviselik. Mint megfogalmazta, egy olyan politikamentes kuratóriumot kellene létrehozni, amely csakis a szakmai hozzáértésre alapozna, és amely az iskolákat és az azok mellett álló alapítványokat úgy segítené, hogy az iskola felszerelése által a gyerekek részesüljenek a támogatásban. Ez a jelenlegi helyzetben is nagy segítség lenne, hiszen bár egy egész nyár állt a jövő héten kezdődő tanév megszervezésére, az iskolák technikai felszerelésére szóbeli megoldások ugyan vannak, de konkrétumok nincsenek – mutatott rá. Az önkormányzatnak segítséget kellene nyújtania az iskoláknak. A nagyváradi önkormányzat korábban nyolcvanezer eurót szánt táblagépek vásárlására, ez a támogatás azonban valahol elakadt, mivel a pénz fele megmaradt, tehát lehetséges, hogy nem jutott el az információ minden szintre. „Ilyen feltételek mellett a jelenlegi online oktatás csak kísérlet” – tette hozzá a tanácsosjelölt. Zatykó Gyula elmondása szerint az említett támogatásban a magyar iskolák alulreprezentáltak, volt olyan intézmény, ahol egy táblagépet sem igényeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában