Modernizáció

2020.08.29. 17:47

Vízhálózat-fejlesztés Bihardiószegen

BN-összeállítás

Az idei volt az első év Bihardiószegen, amikor a nyári kánikulában is folyamatos volt a vízellátás, kisebb hibaelhárításoktól eltekintve. „Azzal tisztában vagyunk, hogy a rendszer messzemenően nem tökéletes még, de a település több mint fele már az új hálózatból van ellátva, az Észak-Nyugati Víz- és Szennyvíz-szolgáltató által – tudtuk meg Mados Attila polgármestertől. – Beért az utóbbi nyolc év munkája, hiszen a 2013-ban aktualizált hatástanulmánynak köszönhető, hogy ma már 47 kilométer új vízhálózattal, továbbá 200 köbméteres víztartállyal, illetve egy új kúttal gazdagodott Bihardiószeg.”

Az új kútban a víz minőségi szempontból megfelel az elvárásoknak. Itt főleg az arzéntartalmat fontos megemlíteni, hiszen ennek magas értéke akár daganatos megbetegedésekhez is vezethet. Ma a legtöbb vizet az új kútból szivattyúzzák ki, közel 10 ezer köbmétert, amely több mint fele a község fogyasztásának. A napokban írtak alá egy újabb fejlesztésről szóló megállapodás Bihardiószeg Polgármesteri Hivatala és a szolgáltató között. Az egymillió lejes fejlesztésről szóló szerződésnek köszönhetően gyakorlatilag kiiktatják a régi azbocementcsőből álló utolsó másfél kilométert is, és az új rendszer fog működni a település minden részén. Szintén a megállapodás része egy újabb 500 köbméteres víztartály építése, amellyel 1000 köbméter víz állandóan a település rendelkezésére fog állni, így gyakorlatilag fedezni lehet majd a megnövekedett fogyasztást a legnagyobb nyári kánikulában is. „Minőségi gondot a határőr laktanyával szembeni kútban tapasztalunk, hiszen ennek a vize nem üti meg a minőségi paramétereket.

a kút szolgálja ki településünk szigeti részét, és itt méltán panaszkodnak a lakosok. A fent említett fejlesztésekkel, illetve a Horea utcai kút kiiktatásával meg fogjuk oldani ezt a problémát is” – tájékoztatott Mados Attila, hozzátéve: „Hatalmas előrelépés ez a települést tekintve, hiszen az elmúlt fél évszázadban, amióta van valamiféle vízhálózat Bihardiószegen, májustól szeptemberig nem volt víz a községben. A következő években szeretnénk elérni, hogy minden egyes bihardiószegi lakos a nap minden pillanatában minőségileg és mennyiségileg tökéletes vizet fogyasszon. Ma már látható eredménye van az érmelléki összefogásnak a víz és szennyvíz területén, hiszen ennek köszönhető, hogy a kormány az RMDSZ-es parlamenti képviselők kérését meghallgatva ebben az évben 15 millió lejjel támogatta a régió ilyen jellegű fejlesztéseit, amelyeknek a célja elsősorban a víz minőségi paramétereinek a javítása. A folyamatban lévő uniós pályázatok szintén jelentős minőségbéli javulást fognak hozni Diószegen és Érmelléken.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában