Térkialakítás

2020.08.15. 10:37

Viszontagságos építészeti ötletversenyek Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat által kiírt építészeti ötletversenyek, tervpályázatok gyakorlatilag nem úgy valósulnak meg, amint azt azok eredménye diktálná. Úgy tűnik, ez lesz a sorsa a Kossuth (Independenţei) utcai térkialakításra kiírt ötletpályázatnak is.

Pap István

Tudvalevő, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által meghirdetett nemzetközi ötletverseny zsűrije a tizenöt beérkezett pályamű közül a bukaresti Dragoş Ştefan Dragnea vezette tervezőcsapat munkáját hirdette ki győztesnek. A leírás és a látványtervek alapján a Kossuth utcai mélygarázs bejárata és a folyópart között egy nagyobb és egy kisebb csoportban vékony, több méter magas, cölöpökre, karókra esetleg zászlórudakra emlékeztető elemeket képzeltek el a tervezők. A győztes terv nem nyerte el a lakosok egy részének a tetszését. Voltak, akik ennek hangot is adtak a közösségi oldalon, vagy éppen online petíciót kezdeményeztek a terv megvalósítása ellen, és a sajtóban is egyre több ellenvélemény lát napvilágot a nyertes projekt megvalósítása ellen. Nem is beszélve arról, hogy már az ötletverseny lebonyolítása is botrányok közepette zajlott: a szervezésre felkért Országos Építészkamara szakmai kifogásokra hivatkozva kihátrált a lebonyolításból.

Polgármesteri kétely

Talán mindezeknek a hatására most már Ilie Bolojan polgármester is jelezte azt, hogy vagy átalakítják, vagy egyáltalán meg sem valósítják a győztes projektet. A polgármester a Bihoreanul hetilapnak azt nyilatkozta, hogy „ez a megoldás még optimizálható”. Hogy ez egészen pontosan mit is jelent, erre is adott egy szűkszavú magyarázatot, mondván, hogy a nyertes ötlet építészeinek el kell jönniük Nagyváradra, hogy részletekbe menően ismertessék elképzelésüket. Hozzátette, hogy egyelőre csak egy munkatervről van szó, amit lehet javítani, de az is lehet, hogy egyáltalán meg sem valósul. A polgármester ez utóbbi lehetőség kapcsán arra hivatkozott, hogy a terv át kell menjen a regionális műemlékvédelmi bizottságon és a városrendezési bizottságon is. Az ötletverseny lebonyolításával megbízott Mircea Mălan alpolgármester korábban ugyan fogadkozott, hogy a nemzetközi zsűri teljes önállóságot élvezett, tehát fel sem merül a kérdés, hogy ne a zsűri által nyertesnek ítélt javaslatot valósítsa meg a város, de most már ő maga is visszakozott, mondván, hogy az önkormányzati választások után felálló új városvezetés fogja eldönteni azt, hogy megvalósítja-e a projektet, vagy sem.

A Bolojan-adminisztrációnak nem ez lenne az első ötletpályázata, amelyet végül nem a verseny eredményének megfelelően valósít meg. A legutóbbi ilyen eset a Szent László híd északi hídfője melletti vendéglátópari egység tervezésére 2013-ban kiírt ötletverseny volt, amelyet Daniel Bocuţ helyi tervező nyert meg. Végül azonban valami egészen más épült fel, ugyanis a városvezetés a vendéglátóhely üzemeltetési jogát megnyerő Lotus Center javaslatára önhatalmúlag megváltoztatta a tervet, mert a Lotus a nyertes elképzelésben szereplőnél sokkal nagyobb vendéglátóipari egységet akart a Körös-partra, és ez lett a nemrég elkészült, kétszintes Dock bár és étterem.

Szent László tér

Hasonlóan kétes körülmények között valósult meg Nagyvárad legnagyobb volumenű térrendezése, a Szent László tér felújítása. A váradi polgármesteri hivatal közbeszerzési eljárást írt ki a tervek elkészítésére, amelyet a Proiect Bihor tervezőiroda nyert meg. A cég felkért több építészt e feladatra. Végül három terv készült el, az iroda mindhármat továbbította a polgármesteri hivatalhoz, hogy válassza ki ezek közül a legmegfelelőbbnek tartott elképzelést. A város Emődi Tamás építész terve mellett döntött, de a történet az ismert végkifejlet szerint alakult: a törvényes módon kiválasztott projektet a városvezetés egész egyszerűen sutba dobta, és potom pénzért – hogy ne legyen kötelező tendert kiírni –, a bukaresti Horia Gavrişt bíztak meg azzal, hogy készítsen új tervet a főtér felújítására, és végül ez valósult meg.

Rossz terv

Mindezek után nem is kérdezhettünk volna alkalmasabb személyt, mint Emődi Tamást, a tervezőként korábban már hasonlóképpen „pórul járt” szakembert, hogy értékelje a Kossuth utcai térrendezés kapcsán kialakult helyzetet, annál is inkább mert ő nem vett részt ezen az ötletversenyen. Mint mondja: „Azok között az ötletek között, amiket én láttam keringeni az interneten, egy olyan terv van, ami tetszett, de sem az első, sem a második, sem a harmadik helyezett ötlet nem tetszik” – árulta el. A győztes projektről meglehetősen lesújtó a véleménye. „Ez sem a koncepció szintjén, sem esztétikai, sem építészeti szempontból nem jó. Ez egy másodéves hallgató ötlettervének jó lenne, érdekes dolog tüskékkel valamit megjelölni, de hogy ezt kivitelezzék, ez vicc. Ennek ellenére sokkal kevésbé a tervező, és sokkal inkább a szervező a hibás azért, hogy ide jutottunk” – mondta Emődi Tamás, rátérve az ügy legfőbb problémájára.

Rossz kiírás

Az építész szerint ugyanis a polgármesteri hivatal szakmaiatlanul szervezte meg az ötletversenyt, nagyon felületesen határozta meg már magát a célt, azt, hogy valójában mit is akar és mekkora költségvetésből. Szakmai szempontból ennél sokkal megalapozottabban, precízebben és részletesebben kellett volna megfogalmazni a versenykiírást. Emődi Tamás leszögezte: „az építészkamara által az ötletverseny kapcsán megfogalmazott összes kritikai megjegyzés helyénvaló volt, és biztos, hogy ha a kamara égisze alatt zajlik le ez a pályázat, akkor az sokkal professzionálisabb lett volna minden szempontból. Eleve nevetséges volt, hogy tervpályázatot írtak ki egy kilencvenöt százalékban már elkészült projektnek a befejezésére. Ez a szakma megcsúfolása”. A építész kifejtette, hogy amúgy ez nem egy nagy volumenű munka, tehát indokolatlan volt nemzetközi tervpályázatot kiírni rá. „De ha már mégis nemzetközi versenyt akartak erre a kicsi projektre, akkor hívtak volna meg lengyel, magyar, osztrák, horvát szakembereket a zsűribe. Az nem világos, hogy honnan, kinek a sugallatára szedték össze a zsűri tagjait, hogy került a grémiumba finn meg indonéz tag. Ha az építészkamara szervezte volna a versenyt, akkor sokkal nagyobb körültekintéssel állították volna össze a zsűrit”.

Porhintés

Emődi Tamás véleménye szerint az építészkamara a maga részéről azt a hibát követte el, hogy valóban nagyon sokat kért az ötletpályázat lebonyolításáért, bár, mint hozzátette, „ha a teljes beruházás költségét nézzük, nem is biztos, hogy annyira sok volt az az összeg. Ne spóroljuk már le a pénzt, ha tényleg akarunk valami jót csinálni. Ha viszont csak port akarunk hinteni a közönség szemébe, akkor az van, ami lett”. Végezetül említést tett azokról, az elmúlt napokban hallott elképzelésekről is, miszerint több tervet összegyúrnak, illetve meghallgatják a zsűri javaslatait és azok alapján próbálnak meg elkészíteni egy tervadaptációt. „De az eddigi összes ilyen próbálkozás fiaskó lett. Példának itt van a Dock bár, aminek semmi köze a korábban megrendezett ötletverseny győztes tervéhez. Tehát ha így történnek a dolgok, akkor ne beszéljünk pályázatokról vagy ne takarózzunk velük” – zárta szavait Emődi Tamás.

Borítókép: Az ötletverseny nyertes projektjének látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában