Közlekedés

2020.08.10. 11:58

Újabb lépés a margittai terelőút építése felé

A Bihar Megyei Tanács keretében működő Fenntartható Fejlesztési Ügynökség (ADD), valamint a margittai, a vedresábrányi és a tóti önkormányzat képviselői együttműködési megállapodást írtak alá az elmúlt csütörtökön a leendő elkerülőút hatástanulmánya műszaki-gazdasági tervdokumentációjának kidolgozása céljából.

Ciucur Losonczi Antonius

A szerződés értéke áfa nélkül 135 ezer lej, a finanszírozást az ADD biztosítja, a tendert pedig ezen a héten hirdetik meg – nyilatkozta a megyei tanács által küldött sajtóközlemény szerint Vitályos Barna, a Fenntartható Fejlesztési Ügynökség igazgatója. A győztes árajánlattevőnek két hónap áll majd rendelkezésére arra, hogy elkészítse a hatástanulmányt. A tervdokumentáció három megoldást kell javasoljon az elkerülőút megépítésére, melyek közvitára lesznek bocsátva. „Jelenleg nincs választási lehetőség, a közúti forgalom a városon keresztül bonyolódik le.

Ez időveszteséget és kellemetlenséget okoz mind a helyi lakosoknak, mind a járművezetőknek. A nehézgépjármű-forgalmat Margitta központjában és a környező településről ki kell vezetni, és a körgyűrűre kell terelni. Mielőtt továbbhaladnánk ezzel a projektünkkel, szükség volt a megállapodásra Vedresábrány és Tóti községekkel, mivel őket is érinti ez a probléma” – közölte Pocsaly Zoltán polgármester. Két évvel ezelőtt szintén a megyei tanács támogatta a nagyszalontai körgyűrű építéséhez szükséges hatástanulmány kibocsátását. „A forgalom elterelése a városon kívülre biztonságot és kényelmet jelent.

Ugyanakkor a körgyűrű lehetőséget teremt a befektetők számára is, akik sokkal gyorsabban elérhetik majd a jövőbeni autópályát. Egy nagyszabású projektről van szó, és az egyezségeinkre a helyi önkormányzatokkal azért van szükség, hogy az ilyen jellegű infrastukturális tervek minél előbb valóra váljanak” – jelentette ki Szabó József megyemenedzser. Május végén az ADD tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy 500 ezer lej (plusz áfa) az intézmény idei költségvetéséből a vaskohi, érmihályfalvi és margittai körgyűrű-hatástanulmányok elkészítésének finanszírozására legyen fordítva. Vaskoh esetében a projekt a Belényes–Vaskohsziklás–Biharlonka vonalon tervezett körgyűrű folytatását feltételezi.

Borítókép: aláírták az együttműködési megállapodást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában