Támogatás

2020.08.27. 15:54

Szolgálati lakásokat a művészeknek!

Nagyon kevés színész, bábszínész vagy zenészek számára fenntartott szolgálati lakás áll ma rendelkezésére.

C. L. A.

Nagyvárad belvárosában nem messze egymástól működik a színház, a bábszínház és a filharmónia. Nagyon sok tehetséges fiatal művész itt, ezen intézményekben kezdte el pályafutását az egyetem befejezése után. A mindenkori kulturális vezetőknek komoly gondot jelentett és jelent a mai napig, hogy nem, vagy csak nagyon kevés mértékben tudják megoldani a tehetséges pályakezdők, vagy a már ide szerződött, nem helybéli, de magas színvonalon dolgozó művészek lakhatását.

Cseke Attila 50 projektjének következő tervében erre a problémára javasol megoldást a város kulturális életének fellendítésének érdekében. A színészek, zenészek sokszor késő estig próbálnak, dolgoznak, és másnap intenzíven folytatják tovább, hisz amennyiben vendégszereplő is van, akkor lecsökken, összesűrűsödik a produkció előállítási ideje. Nagyon kevés színész, bábszínész vagy zenészek számára fenntartott szolgálati lakás áll ma rendelkezésére a kulturális intézményrendszernek. Ha időszakos vendégszereplésre hív valakit a színház, nem sok lehetőség van arra, hogy az intézmény környezetében biztosítson, akár csak egy jó minőségű garzonlakást, a szerződés időtartalmára. Ezen szeretne változtatni és segíteni az RMDSZ.

A megyei önkormányzat jelen pillanatban egy nagyszabású kampuszprojekt keretében elindította a speciális oktatási rendszernek egy térbe való szervezését, és így a második ütem megtervezése és kivitelezése után felszabadul az a belvárosi ingatlanegyüttes, ami a filharmónia szomszédságában most a Gheorghe Barițiu iskolának ad helyet. Ez az a tér, ahol ki lehet alakítani azokat a szolgálati lakásokat, vendégszobákat, ahol nagyváradi pályájuk elején vagy fellépésük idejére a művészek berendezkedhetnek. Az iskola felszabadítása ugyanakkor lehetőséget teremt arra is, hogy itt egy olyan kulturális negyed jöjjön létre ahol a belső udvartér is hasznosítható. A filharmónia irányából ezt a teret meg lehet közelíteni és egybe lehet nyitni, igazi művészfészket lehet megálmodni Nagyvárad belvárosába.

– A pezsgő kulturális élethez elengedhetetlen, hogy a többi város intézményrendszeréhez képest mi valamivel többet tudjunk nyújtani – fejtette ki az RDMSZ-es polgármesterjelölt. – Ez a többlet egy művész esetében a jó produkció, a jó hangulat, a profi szervezés és a nagyon kényelmes és biztos háttérintézményi rendszer. Nagyon sokszor az alapján dönti el egy jó színész, zenész, hogy szerződik-e egy városba, hogy a lakhatása biztosított-e az intézmény által, hisz ha igen, akkor a megélhetési költségei is csökkenek, és pályakezdőként ez komoly segítség főleg családalapítás környékén. Úgy érezzük, meg kell teremteni az egyensúlyt azon jogos igény között, hogy a művészeknek legyen szolgálati lakásuk az intézményrendszerhez közel és a ma létező infrastruktúra között. Kell egy művészeti szolgálati lakásnegyed – mondta Cseke Attila.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában