És önnek?

2020.08.17. 17:34

Nekem nem kell a Balkán!

Egy gondolat bánt engemet, amit nem tudok elhessegetni, vagy egy kézlegyintéssel elintézni. Azért nem, mert én nem Oradean, hanem Nagyváradon születtem. A különbséget, gondolom nem kell magyarázni.

Nagy Ferencz

Olvasom a Bihari Naplót, ahol előfizető vagyok, nézem a képeket és olvasom a kísérő szöveget. Mi lesz a Szent László téri mélygarázs fölött? Rudak erdeje. És ezt a város vezetői még díjazzák is. No meg a zsűri tagok, akik – feltételezem – nem váradiak. Engemet nem az bánt, hogy „művészi fokon” hogyan értékelik a bukarestiek agyszüleményét, de engedjék meg, hogy mi váradiak – mint kompetens személyek – mondjuk ki az Áment! Én, mint öreg várad-réti, aki mellöl a közelmúltban – egy hét alatt – ment el három gyermekkori kötődésű „öregfiú”, tudom, hogy helyettük is szót emelek. Meggyőződésem, hogy lett volna helyi, vagy legalábbis erdélyi illetőségű kompetens személy a szóban forgó mélygarázs tetejének megoldására.

A közölt kép és szöveg hatására, valamint a rudak felhasználására utalt javaslatokkal kapcsolatban, nekem rögtön a „rúdtornász női világbajnokság” megrendezése jutott eszembe. Rúd volna elég, de a lényeg, a nézőközönség, valamint a megfelelő bevétel hiánya, helyszűke miatt elmaradna. Ezért javasolnám ezeket a rudakat valahol máshol, talán Bukarest környékén elhelyezni.

Az alábbiakban leírnám röviden az okokat, miért idegenkedem a balkáni kultúra terjedésétől. Fiatal sportolóként, az ötvenes évek vége felé értem el a megfelelő színvonalat, hogy részt vehessek úgy egyéni, mint csapatbajnoki versenyeken. Ezért csakis balkáni városokat említek: Bukarest, Galac, Craiova, Constanca, úgy hatvan-egynéhány év távlatából. Idegen stílusú épületek idegen kultúra, ami abban az időben még nagyon elütött a „hazai” városoktól. Az első bukaresti utam alkalmával, egyik idősebb sporttársam mesélt egy esetet, amikor egy szovjet állampolgár érkezett Bukarestbe. Megállt az állomás előtt, letette a két bőröndjét és szétnézett. Kultúra nyet! – állapította meg, majd lehajolt a bőröndökért, melyeknek már hűlt helye volt, így elismerően szólt: technika jeszty! A lopások átvitt értelemben beigazolódtak a versenyeken, a bíráskodások révén. Előfordult, hogy a sportterem karzatáról székeket dobáltak le a feldühödött szurkolók. Sajnos személyes negatív tapasztalataim is voltak.

Amennyiben tiltakozási eljárás indulna a rúderdő létrehozása ellen, úgy én is szívesen támogatnám aláírásommal.

Borítóképünkön a mélygarázs fölötti tér látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában