Premier

2020.08.28. 12:34

Nagyváradiak Hamlet-bemutatója a Gyulai Várszínházban

Gyulán mutatja be augusztus 29-én a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata William Shakespeare Hamlet című drámáját, Telihay Péter rendezésében. A Gyulai Várszínházzal koprodukcióban készülő előadásról augusztus 26-án tartott közös sajtótájékoztatót a két előadóművészeti intézmény.

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

A sajtótájékoztatót dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház ügyvezetője nyitotta meg, elmondva, hogy a járványügyi intézkedések többszöri újragondolásra kényszerítették az immár 57. évadát ünneplő nyári színházi fesztivál szervezőit. Így történt ez a Hamlettel is, amellyel eredetileg a Shakespeare Fesztivál 2020-as kiadása debütált volna. A Gyulai Várszínház igazgatójának felvezetőjére reflektálva, Tóth G. Ildikó, az esemény moderátora Czvikker Katalint, a nagyváradi teátrum főigazgatóját kérdezte az elmúlt időszak tapasztalatairól. Czvikker elmondta: „Az elmúlt időszak a kreatív, bátor és vállalkozószellemű alkotók ideje volt. Mi elég bátrak voltunk ahhoz, hogy minden kreatív energiánkat felszínre hozva, mozgásban tartsuk a társulatot és általa a nagyváradi színházi életet. Alig pihentünk, hiszen időnk nagy részét a szinten tartó próbák és az új próbafolyamatok tették ki. Ennek egyenes következménye, hogy most, az otthoni enyhítésekkor, valamint a külföldi meghívások esetében is, gyorsan tudunk alkalmazkodni”.

Ezt követően Telihay Péter kapott szót, aki elmondta, a nagyváradi truppal való együttműködés ötlete egy évvel ezelőttről származik, amikor a rendező a Miniévad idején megismerkedett a társulat művészeivel. Telihaytól megtudtuk azt is, hogy bár a Hamlet színrevitelének gondolata minden színházi alkotót megkísérti, Novák Eszter ötlete nyomán döntötte William Shakespeare ezen drámája mellett.

Tóth G. Ildikó kérdésére a címszerepet játszó Sebestyén Hunor arról beszélt, hogy milyen kihívást jelent színészként helyt állni egy ilyen kultikusnak mondható dráma főszereplőjeként. „Fel kell nőni a feladathoz, hogy mérhetetlenül sok gondolatot kell rendszerbe szedni” – mondta el a Szigligeti Társulat fiatal színművésze. Dimény Levente, valamint Trabalka Cecília egyetértettek abban, hogy a Shakespeare-szöveg komplexitásából adódóan, a próbafolyamat előrehaladtával egyre több kérdés fogalmazódik meg az alkotókban. Tóth Tünde, Hamlet édesanyjának alakítója, Cseh Tamást idézve csatlakozott az előtte szólókhoz: „Mutassatok nekem még egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William”.

A továbbiakban Telihay Péter a rendezői koncepcióról elmondta: a Hamlet már Shakespeare idejében is korát meghazudtoló módon volt szemtelen és provokatív. „Örökérvényűsége miatt szabályosan fogva tart egy életen át” – tette hozzá a rendező.

Az előadás szabadtéri bemutatójára augusztus 29-én, szombaton kerül sor, a Gyulai Várszínházban. Ezt követően az előadás a Szigligeti Színház fennállásának 120. évfordulója kapcsán szervezendő októberi ünnepség díszelőadása lesz – amennyiben ezt a hatályban lévő járványügyi szabályozások megengedik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában