Helyi közélet

2020.08.06. 12:40

Kisállatok gondozása kánikula idején

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

A kisállattartók, a kutyatulajdonosok szeretnek minél több időt a szabadban tölteni hűséges társaikkal, főleg a meleg időszakban. Vannak azonban bizonyos szempontok, melyeket mindenképp figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk, hogy biztonságosan teljen a nyár. Nagyon fontos, hogy tavasszal vagy nyár elején vigyük el hűséges társunkat az állatorvoshoz egy általános kivizsgálásra, főleg, ha már rég nem ellenőriztük az egészségi állapotát. Nagy melegben bizonyosodjunk meg arról, hogy mindig van friss, tiszta vize a kisállatnak. Ha udvaron tartjuk, alakítsunk ki egy árnyékos kuckót a számára, illetve, ha a hőség már extrém méreteket ölt, a legjobb, ha beengedjük kicsit a házba őket. Hasznos tud lenni, ha ismerjük a napszúrás, hőguta tüneteit. Ilyen például a túl gyors lihegés, nyáladzás, erős szívdobogás, de súlyosabb esetekben hányás, hasmenés is előfordulhat. Dr. Jankay Ferdinánd nagyváradi állatorvos arra figyelmeztet, hogy kánikula idején ne fárasszuk nagyon le az állatokat, ne futtassuk őket, még az esti órákban sem. Egy hirtelen jövő hőgutába néhány perc alatt is belehalhatnak a kutyusok.

Az idősebb, és a valamilyen betegségben szenvedő kutyák mellett különös figyelmet kell ilyenkor fordítani az olyan ebekre, macskákra, melyeknek lapos pofájuk van, mint például a mopsznak vagy a perzsa macskának – az ő légzőszerveik alapból gyengébbek, érzékenyebbek. A szakértők, állatvédők nem győzik hangsúlyozni azt sem, hogy ne hagyjuk kisállatainkat az autóban, semmilyen esetben sem. Ha úgy gondoljuk, hogy semmi bajuk nem lesz, akkor már csak azért se hagyjuk őket bent, mert nem csekély az esélye annak, hogy az autó mellett el fog haladni egy elvetemült állatvédő, aki bizony nem fél az ablakot sem betörni, hogy kimentse a kisállatot.

A hosszú szőrű állatok bundáját le lehet nyírni rövidebbre, de nem szabad leborotváltatni őket. A bunda nemcsak arra jó, hogy télen melegen tartsa őket, hanem nyáron is hasznos, ekkor a túlzott UV-sugárzástól óvja meg őket, a túlmelegedéstől, vagy akár a leégéstől. Séta közben pedig, nagy melegben igyekezzünk kerülni az aszfaltot, hisz ez még napnyugta után, az esti órákban is meleget áraszt magából, a betonhoz olyan közel pedig a kisállatok teste nagyon rövid idő alatt felmelegszik, könnyen hőgutát kaphatnak, de a túl forró aszfalton a tappancsaik is sérülnek. Nem utolsó sorban az is fontos, hogy ne rángassuk őket azért mindenhová magunkkal. A szabadtéri események, teraszozások lehet, hogy számunkra jó bulinak tűnnek kutyával együtt, de sok esetben az állatkák ezt annyira nem élvezik. A nagyobb tömegektől, a sok embertől, zajtól könnyen bepánikolnak, és bár olyankor, mikor lihegnek, mindig úgy tűnik, mintha nevetnének és vidámak lennének, a kutyák egyáltalán nem csak örömükben vagy a nagy szaladgálás, meleg miatt szoktak lihegni, hanem olyankor is, amikor stresszhelyzetbe kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában