Helyreállítás

2020.08.21. 11:59

Ingyenes körutak a görögkatolikus püspöki palotában

Ilie Bolojan polgármester hívta össze péntek délelőttre a sajtó képviselőit a görögkatolikus püspöki palota előtt, ahol Virgil Bercea püspökkel együtt ünnepélyesen bejelentették: elkészültek a külső rehabilitációs munkálatokkal. Miután a legfontosabb tudnivalók elhangoztak, egy exkluzív körutat tehettünk a palota belsejében, mely során a püspök megmutatta, mely helyiségbe mit terveznek.

Fotó: Alexandru Nitescu

Pikó Stefánia

„Ha emlékeznek, majdnem pontosan két évvel ezelőtt, 2018 augusztus 25-én este, egy tragédia történt itt. Sokan önök közül szemtanúi is voltak ennek. Isten segítségével ma újra teljes pompájában láthatjuk ezt az ikonikus épületet, ez pedig egy igazi csoda.” – fogalmazott Virgil Bercea püspök.

A tűzesetet követően a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a püspökség egyezményt kötöttek, melynek elsődleges célja az épület teljes rehabilitációja. Most elkészültek a külső munkálatokkal, melyeket részben a nagyváradiak és más adományozók pénzéből finanszíroztak. Az adományokból összesen 28.524 lej gyűlt össze. A sürgősségi munkálatok összege 7.947.598,61 lej ÁFA nélkül. A rehabilitációs munkálatok összege pedig, melyet a Trameco vállalattal végeztettek el, 1.776.028,25 lej. A homlokzat, illetve tetőzet teljes felújítása mellett a Trameco a díszkivilágítást is kialakította. Ilie Bolojan elmondta, a belső munkálatok megkezdéséhez még szükség van az anyagi források leszögezéséhez, melyek lehetnek vegyesen adományozók, uniós támogatások és a város költségvetése.

A körút során Virgil Bercea püspök elmondta, a palota egy részéből közösségi teret szeretnének kialakítani, kiállítóhellyel, kápolnával, előadóteremmel, vendégszobákkal, kávézóval és terasszal. A pincehelyiségben a püspökség örökségének legértékesebb darabjait is szeretnék kiállítani. Elmondta, ő maga is el szokott járni a filharmónia koncertjeire a római katolikus püspöki palota kertjébe, látja, hogy az ottani munkálatok befejeztével a püspökség megnyitotta kapuit a város közössége előtt, és kulturális eseményeket szerveznek ott, ez nagyon tetszik neki, és ő is szeretné, ha a kulturális események újabb bázisaként éledhetne fel a görögkatolikus püspöki palota.

 

A beltérben tönkrement gipszstukkókat már elkezdték restaurálni, illetve ezek mintájára újakat létrehozni – a műhelyben ottjártunkkor is dolgoztak. A körbejárható termekben kiállítottak egy-egy megmenekült díszlet-elemet, félig elégett bútordarabokat. Hatalmas pannókon tekinthető meg, hogyan nézett ki egy-egy terem közvetlenül a tragédia után. Az önkormányzat becslései szerint a belső munkálatok még 2-3 évig is eltarthatnak.

Ezen a hétvégén, augusztus 21 és 23 között, 12-től 20 óráig bárki ellátogathat a palotába, aki szeretné megtekinteni, milyen állapotban van most az épület belseje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában