Augusztus 20

2020.08.04. 08:40

Az István, a király rockopera főtéri levetítésével ünnepelnek

A járványügyi óvintézkedések betartásával ugyan, de idén sem maradnak el Nagyváradon az augusztus 20-i, magyar államalapítás ünnepi rendezvények. Az Erdélyi Magyar Néppárt és partnerei által szervezett ünnepi programot sajtótájékoztatón ismertették tegnap.

János Piroska

Az Erdélyi Magyar Néppárt már közel öt éve rendszeresen megszervezi Nagyváradon az augusztus 20-i ünnepséget. Idén a programsorozatba első alkalommal kapcsolják be a különálló szervezésben évről-évre visszatérő koncertet, melyet Thurzó Zoltán zongoraművész tart augusztus 20-án, csütörtökön délután fél öttől a nagyvárad-újvárosi református templom belső udvarán – mondta el Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi régióelnöke. A szabadtéri koncertet 18 órától ugyancsak a nagyvárad-újvárosi református templomban istentisztelet követi. A templomi alkalom után 19 órától kezdődik a Szent László téren a hagyományos kenyérszentelési ünnepség, amelyre meghívást kapnak a történelmi egyházak képviselői. A járványügyi intézkedések miatt a kenyérszentelési ünnepségen idén kisebb módosítást eszközölnek: a jelenlevőknek kiosztandó kenyeret előre felszeletelik, a helyszínen már csomagolva adják át. A várhatóan másfél órás ünnepség után a Szent László téren fél kilenctől levetítik az István, a király rockoperát, melyet a Bodola Gyula stadionban való, hat évvel ezelőtti vetítés után először mutatnak be a város főterén. Az érdeklődők a rockopera eredeti felvételét láthatják, aminek jogait megvásárolták – mondta el Csomortányi István, az EMNP országos elnöke. A járványhelyzet miatt ajánlatos, személyek közötti távolság betartása érdekében valószínű, hogy a vetítésen kétszáz személy vehet részt, az ingyenes szabadtéri rendezvényre belépőjegyet kell váltani. A belépőjegyekkel kapcsolatos információkat a későbbiekben hirdetik meg. A rendezvények között negyedórás szüneteket tartanak, így mindenki eljuthat mindegyik eseményre – tette hozzá Zatykó Gyula.

Az augusztus 20-i ünnepi rendezvénysorozat az elmúlt évekhez hasonlóan az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Egyesület, a Szent László Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesületének közös szervezésében jön létre, egy komoly összefogás eredményeként – jegyezte meg Csomortányi István. „Célunk, hogy végre komoly hagyománya legyen annak, hogy Nagyváradon a magyar államiság ünnepét, az újkenyér ünnepét augusztus 20-án ünnepeljék és nevén nevezzék” – nyilatkozta.

A fenn említett rendezvények mellett, amennyiben a járványhelyzet nem súlyosbodik, augusztus 20-án megszervezik az Érmellék Ízei és Termékei Vásárt is, amely az évek során ugyancsak elengedhetetlen „tartozéka” lett az ünnepi napnak. A vásár helyszíne még kérdéses, a vetítés miatt ugyanis valószínű, hogy a főtéren nem tudják kialakítani a szükséges teret, így a belváros egy másik pontjára költöztetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában