nagyon népszerű

2020.08.13. 11:50

Több Sonkolyos, kevesebb Adria

Ha most, ebben a pillanatban megpróbálunk valamelyik hétvégére szállást foglalni Bihar megyében, az esélyeink akkorák, mintha nyerni szeretnénk az ötöslottón, vagyis nagyon kicsik. Elképzelhető ezért, hogy a júliusi és az augusztusi adatok megközelítik a tavalyi mutatókat, de utolérni vagy túlszárnyalni ezeket egészen biztosan nem fogják.

Forrás: discoverbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Bántó Norbert, a Bihar Megyei Tanács keretében működő Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség igazgatója lapunknak azt nyilatkozta: a nyár elején a TDM megrendelésére ugyan két felmérés is készült a turizmussal kapcsolatosan, de annyira instabil a helyzet, hogy ha most megint kutatnának, valószínűleg az akkor kapottaktól merőben eltérő eredmények születnének.

Mindenesetre országos szinten a kérdőíveket június 1–10. között töltették ki, egy 607 fős mintát használva, a hibahatár pedig 3,5–4 százalékos. Több tucat kérdésre kellett válaszolniuk az érintetteknek, de amit talán nem befolyásolt annyira a koronavírus-járvány, az a brandnek a felmérése, ami arról szólt, hogy a megkérdezettek mennyire ismerik a megyét, jártak-e Biharországban, mi tetszett nekik, mire emlékeznek. Ugyanakkor abban reménykedve, hogy hamarabb lecseng a járvány, arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire szeretnek utazni, de mivel azóta már sajnos számtalanszor megváltozott a helyzet, és nem jó irányba, a két hónappal ezelőtt adott válaszoknak most már nincs akkora relevanciája.

Érdekesebb lehet azonban az, hogy júniusig megvannak a hivatalos statisztikai adatok. Hónapokra lebontva összehasonlításra kerültek a tavalyi és az idei első félévi érkezéseknek és a vendégéjszakáknak a számai. Februártól kezdve óriási a különbség mínusz irányba, a csúcs pedig június, melynek adatai önmagukért beszélnek: míg 2020-ban csupán 10.315 turista érkezett és 21.238 lett a vendégéjszakák száma, addig 2019-ben 51.590 turista jött és 159.368 volt a vendégéjszakák száma. A júliusi számok valamikor szeptember első hetében jelennek meg, az augusztusiak pedig október elején látnak napvilágot – magyarázta a turisztikai szakember. Hozzátette: egy viszont biztos, éspedig az, hogy ha most megpróbálunk valamelyik hétvégére szállást foglalni Bihar megyében, az esélyeink akkorák, mintha nyerni szeretnénk az ötöslottón, vagyis gyakorlatilag nagyon kicsik. Hétvégére tehát a szálláshelyek a szezon végéig, vagyis az iskolakezdésig le vannak foglalva. Elképzelhető ezért, hogy július és augusztus megközelíti a tavalyi mutatókat, de utolérni vagy túlszárnyalni ezeket egészen biztosan nem fogja.

Az említett másik felmérés során Adrian Hatos szociológus, egyetemi oktató koordinálásában a fókuszcsoportokra osztás módszerét alkalmazva a helyi vállalkozókat kérdezték meg egy reprezentatív minta alapján, vagyis az alanyok ki lettek válogatva mind a térségek, mind más kategória alapján. Megtudták, milyen segítséget várnak a TDM-től – a közös online és nyomtatott marketing volt a válasz. Ennek megfelelően a TDM kinyomtatott több mint 100 ezer, háromnyelvű térképet, melyeket osztogathatnak a turistáknak, valamint rendeltek és meg is érkezett 150 reklámanyagtartó-állvány. A szolgáltatók díjmentesen megkapják ezeket, csak kérjék, ne a TDM kelljen kapacitálja őket – hangsúlyozta Bántó Norbert.

Borítókép: vadvízi evezés a Sebes-Körösön

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában