Támogatás

2020.08.08. 13:45

A politikai üldözöttek gyermekei is kapnak kárpótlást

Pap István

Mint arról beszámoltunk, anyagi támogatást kapnak azoknak a személyeknek a gyerekei, akik az 1945. március 6-tól berendezkedő kommunista diktatúra éveiben politikai okok miatt üldöztetést szenvedtek. Azt ugyan még nem tudni biztosan, hogy ezt a pénzt a megyei nyugdíjhivatalokon vagy a megyei szociális kifizetési és felügyelőségi ügynökségeken keresztül kapják-e meg a jogosultak, az viszont már biztos, hogy a kérelmeket és a különböző igazoló dokumentumokat ez utóbbi intézményhez kell benyújtani. A Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) székhelye Nagyváradon a Rulikowski (Armatei Române) utca 1B szám alatt van. A jogosultak a kérelmük mellé a következő dokumentumokat kell csatolják: személyi igazolványt vagy személyi kártyát, az üldözött szülő halotti bizonyítványát, továbbá az egykori munkaügyi igazgatóság által hozott határozatot, mely kimondja, hogy a politikai üldözött, tehát a kérvényező szülője, jogosult a jóvátételre. Emellett más, a jogosultságot igazoló dokumentumokat is csatolni kell a dossziéhoz. Vannak esetek, amikor a Romániában üldözött személyek gyermekei már külföldön születtek, tehát nekik már nincsenek romániai irataik. Ezek a személyek is fel kell mutassák az említett munkaügyi igazgatósági határozatot, emellett csatolniuk kell egy iratot, amellyel igazolják azt, hogy életben vannak. Gabriela Iova, az AJPIS igazgatója lapunknak elmondta, hogy az említett határozat csatolása elengedhetetlen, ugyanis ennek alapján állapítható meg a jogosultság. A probléma csak az, hogy a munkaügyi igazgatóság intézménye megszűnt az archívumával együtt, és ezeket a határozatokat a nyugdíjhivatalok sem őrizték meg. Ezeknek az okiratoknak az egyik eredeti példánya tehát a kérvényező birtokában kell legyen, ha ez a papír nincs meg, utólag ezt már nem lehet pótolni.

Támogatás

Az 1990/118-as törvényt kiegészítő 130. számú jogszabály értelmében az 1945. március 6-a után a kommunista állam elnyomó szerveivel folytatott küzdelemben vagy parasztfelkelésekben elhunytak gyermekei, a fogságban elhunytak vagy eltűntek gyermekei, az erőszakkal pszichiátriai kezelésre vitt, a deportált vagy kényszerlakhelyre hurcolt és emiatt elhunyt emberek gyermekei havi 500 lejes juttatásra jogosultak. Azok a személyek, akik kiskorúak voltak, vagy abban az időszakban születtek, amikor szüleik politikai okokból börtönben, kényszerlakhelyen, pszichiátriai kezelésen stb. voltak, jogosultak arra az anyagi támogatásra, amelyet a szüleik is kaptak. Amennyiben a gyermek a szülő politikai üldöztetésének időszaka után született meg, akkor a szülő havi juttatásának ötven százalékára jogosult. Ha mindkét szülő üldöztetést szenvedett, akkor a gyermek járadékának megállapításakor annak a szülőnek a juttatását veszik alapul, akinek ebből származó járandósága nagyobb összeg volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában