Munkálatok végett

2020.07.07. 09:51

Konténerekbe költözik a sürgősségi

Mivel előrehaladtak a bővítési munkálatokkal a megyei kórház sürgősségi osztályának (UPU) B épülettesténél, július 8-tól kezdve két és fél hónapon keresztül a sürgősségi a megyei kórház elé kihelyezett 43 konténerben fog működni.

Ciucur Losonczi Antonius

A megyei közegészségügyi hatóságtól szeptember közepéig bérelt platformok fel vannak szerelve minden ahhoz szükséges berendezéssel és orvosi műszerrel, hogy az egészségügyi ellátás megfelelő körülmények között bonyolódjon. Az említett munkálatok megvalósítási szintje meghaladta a 75 százalékot, de az építőtelepet a befejeztükkel sem fogják felszámolni, mivel következik a hőszigetelés, valamint egy új szakambulanciának a megépítése.

A bővítés finanszírozója az egészségügyi minisztérium a Világbank projektjén keresztül, illetve a nagyváradi önkormányzat. Az áfa nélkül 21,2 millió lej értékű beruházás futamideje 24 hónap, a kivitelezők a Drumuri Bihor Rt. és a Construcții Erbașu Rt. alkotta konzorcium, illetve a munkálatokra lebontott alvállalkozások: Hospital Tehnical Solution Kft. (szaniterek és orvosi gázok), Termoline Kft. (hő- és klímaberendezések), és Zublin România Kft. (alapzattal kapcsolatos munkálatok). A tendert az egészségügyi minisztérium bonyolította le, a főtervező a váradi Poliart Kft. A költséghez a szaktárca 51,3 százalékkal járul hozzá, az önkormányzat önrésze 48,7 százalékos.

A 2019 januárjában elkezdett munkálatok 65 százaléknál járnak. Átalakításokat végeztek a meglévő épületben 985,30 négyzetméteren, valamint kibővítik a pincét, a földszintet és az első emeletet 4.899,82 négyzetméterrel, melyből 357,85 négyzetméter egy bejárható terasz. Ugyanakkor lesz két személyzeti bejárat, az északi oldalon (a Dózsa György utca felől) és a keleti oldalon. Az első szinten, azaz a pincében a Dózsa György utca felé kibővítik a jelenlegi sürgősségi osztályt, ahol kialakítanak egy új bejáratot a mentőautóknak, illetve parkolhatnak is majd ott. Ez az a rész, ahol bejuthatnak a páciensek és a hozzátartozóik, itt van a fertőtlenítő, az újraélesztő részleg, a nyilvántartás, az elkülönítő és a vizesblokkok.

A második épületbejárat mellett található az öltöző az egészségügyi személyzetnek és a betegeknek. A déli oldalon, a hőközpont felé alakítják ki az ügyeleti szobát, a rendelőt, a gipszelő szobát, az anyagraktárakat, a fertőtlenítő helyiséget, a távgyógyászat helyiségét, a felvételi irodákat a kisebb és a jelentősebb sürgősségi esetek számára, illetve ide tervezték a röntgenszobát és a CT-t. Egy későbbi ütemben a földszinten laboratóriumokat létesítenek, valamint a kórház patikája is itt fog működni. Az első emeleten lesz egy 175 férőhelyes amfiteátrum és egy öltöző 200 személy számára, illetve egy 30 férőhelyes előadóterem az egyetemistáknak és rezidenseknek. A javasolt új felületen adminisztratív helyiségeket létesítenek.

Miután ez a befektetés lezárul, az önkormányzat kibővíti a szakambulancia nyugati oldalát és hőkorszerűsíti a főépületet a Regionális Operatív Programon keresztül biztosított finanszírozással, illetve RO-HU-s alapokból orvosi felszereléseket és mentőautót vásárol, telemedicina rendszert épít ki. A megyei kórház ugyanakkor határ menti pénzforrásokból egy robotizált laboratóriumot is felállít, mely egyedinek fog számítani közkórházi szinten.

Borítókép: a konténeregyüttes beltere

Címkék#UPU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában