Hamis szabványigazolás?

2020.07.09. 10:00

Járványvédelmi eszközök beszerzése: leleplezés vagy durva politikai támadás?

A Mentsétek meg Romániát (USR) párt Bihar megyei szervezete azt állítja, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a váradi megyei kórház által Kínából beszerzett járványvédelmi eszközök egyike sem felel meg az európai szabványoknak, sőt, a váradi illetékesek nem mérvadó, vagy egyenesen hamis szabványigazoló iratokat mutattak be. Dr. Gheorghe Carp szerint a beszerzett eszközök rendelkeznek európai szabványigazolással, és megfelelnek a célnak.

Fotó: ebihoreanul.ro

Az USR Bihar megyei szervezete hosszú közleményt bocsátott ki, amelyben tételesen cáfolja azokat az állításokat, amelyeket a Kínában gyártott, járványvédelemre használt eszközök beszerzésével megbízott dr. Gheorghe Carp és Mihai Jurca, az APTOR vezetője mondtak annak idején, amikor az akció lezajlott. Az USR kikérte a váradi önkormányzattól és a megyei kórháztól a tranzakcióra vonatkozó iratokat, és ezeket áttanulmányozva jutottak arra a következtetésre, hogy a váradi közvéleményt félrevezették. A párt szerint ugyanis hamis az az állítás, hogy a forgalmazó nem kérte előre a vételár teljes összegét, hiszen a szerződés szövege szerint ötven százalékot a szerződés aláírásakor, ötven százalékot pedig még azt megelőzően kellett kifizetni, hogy az eszközöket kihozták a gyárból. Állításuk szerint az sem igaz, hogy a Jiangsu Hubao Imp cég képes volt egymaga legyártani az összes kért eszközt, ezért olcsóbb lett volna a szállítmány, ahogy azt Carp és Jurca kijelentették, egész egyszerűen azért, mert a dokumentumok tanúsága szerint az említett cég csak a köpenyeket és a védőruhákat gyártotta, az összes többi eszköz (a lázmérők, az orvosi maszkok az FFP3 típusú maszkok, az arcvédők és a szemüvegek) öt másik gyártótól származtak, tehát a váradi önkormányzat valójában egy viszonteladótól vásárolta meg a felsorolt tételeket. Az USR kijelenti, hogy a megyei kórház által bemutatott hét európai szabványigazoló dokumentum is hamis, vagy legalábbis nem a végtermékek európai szabványát igazoló bizonyítványok. A párt felvette a kapcsolatot a dokumentumokban szereplő öt szabványkibocsátó intézmény közül néggyel – Ente Certificazione Machina, Olaszország (köpenyek és orvosi maszkok), TMC Testing Services, Kína (arcvédők és szemüvegek), TUV Rheinland, Kína (FFP 3 maszkok), Instituto Servizi Europei Tecnologici, Olaszország (lázmérők) –, és mindegyiktől azt a választ kapták, hogy a bemutatott iratok nem európai szabványigazoló bizonyítványok, hanem legfeljebb a szabvány elnyeréséhez szükséges eljárások bizonyos etapjait igazolják. Viszont az sem kizárt, hogy a megyei kórház által prezentált bizonyítványok puszta hamisítványok, áll a közleményben.

Az is rendkívül félrevezető állítás, hogy az eszközöket már a gyártás helyszínén ellenőrizte egy erre szakosodott „világvállalat”írja a párt. Az USR közleményében kijelenti, hogy az ellenőrzést a román SGS cég végezte, ami csupán annyiból állt, hogy az ellenőrök ránéztek a két raktárban már becsomagolt, szállításra előkészített készletekre, és szúrópróbaszerűen megvizsgáltak pár darabot az eszközökből, de még így is számos kivetni valót találtak. Ráadásul az FFP3 maszkokat még csak így sem ellenőrizték. Az illetékeseknek azt az állítását is cáfolta az USR, miszerint az önkormányzat együttműködési szerződést kötött volna egy váradi céggel arról, hogy a maszkokat jutányosan árusítsák a nagyváradi patikákban. Erre vonatkozóan ugyanis egyetlen dokumentum sem szerepel a dossziéban, és az is tudvalevő, hogy mindössze tíz váradi gyógyszertár vett részt ebben a partnerségben, minden más gyógyszertár elutasította ezt az ajánlatot, hiszen mindegyik a saját raktáraiban lévő készletét akarta eladni. Végül az USR saját számításai alapján azt is kikövetkeztette, hogy a szállítási költségek is magasabbak voltak az illetékesek által közölt árnál. Közleménye végén az USR leszögezte: mindezek után az lenne a normális eljárás, ha Gheorghe Carp és Mihai Jurca lemondana, illetve, ha a váradi önkormányzat alaposan megvizsgáltatná a beszerzett eszközöket.

Reakció

A súlyos vádakra reagálva a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kiadta dr. Gheorghe Carp sajtóközleményét, melyben a Bihar megyei kórházak koordinátora leszögezi, hogy a váradi kórházak által vásárolt eszközök rendelkeznek európai szabványigazolással, máskülönben nem lehetett volna behozni ezeket Romániába, ezeket a dokumentumokat az illetékes hatóságok ellenőrizték. A beszerzés elengedhetetlenül szükséges volt, ugyanis a járvány kirobbanásának a kezdetén a kórházaknak csak egy-két hétre elegendő készleteik voltak. Carp hangsúlyozta azt, hogy a beszerzett eszközök hasznosnak bizonyultak Nagyváradon és Bihar megyében az elmúlt hónapokban, mert a kórházak nem panaszkodtak ezek minőségére, és orvosok sem fertőződtek meg, mint történt az az ország más megyéiben. Végezetül dr. Gheorghe Carp megjegyzi: „Értjük ezeknek a kijelentéseknek a politikai kampány jellegét, de biztosítunk mindenkit arról, hogy a továbbiakban is azt tesszük, amit kell, annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a dolgokat megyénkben”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában