Orvosi műhiba

2020.07.20. 09:30

Felmentették Adrian Maghiar orvost

A Nagyváradi Ítélőtábla jogerős ítéletében felmentette Adrian Maghiar nagyváradi sebészt, a Nagyváradi Orvosi Egyetem dékánját, akit orvosi műhiba vádjával fogtak perbe, és első fokon el is ítéltek.

Az ítélőtábla által közölt információk szerint a jogszolgáltató intézmény helyt adott Maghiar fellebbezésének, és minden vád alól felmentette őt, azaz érvénytelenítette az első fokon hozott ítéletet. Maghiart 2018-ban fogták perbe, öt évvel azután, hogy egy általa megműtött 58 éves nő meghalt. A margittai páciensen laporoszkópiás sérvműtétet hajtottak végre a Maghiar által alapított nagyváradi Pelican magánkórházban, de a beteg az operáció után három héttel elhunyt a nagyváradi megyei kórházban. A hozzátartozók azzal vádolták az orvost, hogy a műtét után felületesen kezelte a beteget, akinek a műtéti sebe elfertőződött. A nagyváradi bíróság törvényszéki orvosi vizsgálatot rendelt el, és a Bihar megyei intézmény azt állapította meg, hogy a Maghiar doktor által alkalmazott kezelés, illetve eljárás megfelelő volt. A család azonban új szakértői vizsgálatot kért, és a Temesváron végzett vizsgálat más eredményt hozott, melyet megerősített a bukaresti Mina Minovici Intézet is. Eszerint „az orvosi beavatkozásnak voltak hiányosságai”, ugyanis elmulasztották a fertőzés elkerülése érdekében antibiotikumokkal és alvadásgátlókkal kezelni a beteget, aki emiatt hunyt el. Az orvost első fokon elítélték, azonban most a Nagyváradi Ítélőtábla jogerős ítéletében felmentette. Érdekesség, hogy a család már a per lezárulta előtt visszavonta a büntetőjogi feljelentést és lemondott a kárigényről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában