Újjáépítési munkálatok

2020.07.23. 11:07

Csúszik a szakértői vizsgálat elkészítése a Kálvária (Gomba) dombnál

A nagyváradi Kálvária (Gomba) domb újjáépítési munkálatai idén novemberre kell elkészüljenek, de csúszik a szakértői vizsgálat elkészítése.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az önkormányzat a Gavella céggel között szerződést a leomlott Kálvária (Gomba) domb újjáépítésére, az egyezmény szerint a munkálatoknak idén novemberben kell befejeződniük. Marius Moș, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektekért felelős igazgatóságának a vezetője korábban már tájékoztatott arról, hogy az elmúlt időszakban a domb leomlása után megmaradt anyagokat vizsgálták át abból a szempontból, hogy mi az, ami esetleg még felhasználható az újjáépítéskor.

Ezt követően a vízelvezetési munkálatokat végezték el, továbbá a leomlás miatt megrongálódott elemeket távolították el, például a megsérült alapzatokat, támfalakat és a ledőlt kilátókat. Arra a kérdésünkre, hogy most mi történik a domboldalon, Marius Moș elárulta, hogy a fent említett munkálatokat lényegében már befejezték, és most nem történik ott semmi, ugyanis várják a műszaki terveket a munkálatot végző cégtől, és ennek átadása után kezdődhet el maga az újjáépítés. Az igazgató hozzátette, hogy az új műszaki terv még várat magára, mert szakértői vizsgálatra is szükség van, márpedig ilyen szakértőkből nagyon kevés van az országban, ráadásul „a járvány időszakában nem is nagyon mentek ki terepre, ezért is csúszik az új műszaki terv” – fogalmazott az igazgató.

Mindazonáltal Moș kifejezte reményét, hogy augusztus közepére mégiscsak elkészül a szakértői jelentés és az új műszaki terv, és ezt követően a kivitelező elkezdheti az újjáépítést. Megítélése szerint a még mindig hiányzó műszaki terv ellenére is tartani szeretnék a novemberi határidőt, Moș úgy véli, hogy a még hátra lévő négy és fél hónap elég lesz a munkálatok befejezésére.

Borírókép: kilátás a Kálvária (Gomba) dombról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában