Beruházás

2020.07.17. 14:36

Botanikus kert és szabadidőközpont létesül Nagyvárad-Szőllősön

Hamarosan elkészül a Szőllős negyedben a Trade Center és a Lotus bevásárlóközpont közelében kialakítandó botanikus kert megvalósíthatósági terve. Az elképzelések szerint a létesítményben gyerekváros, melegház, gyalogos felüljáró, kilátó és egy mesterséges tó is helyet kap majd.

Pap István

Egy bukaresti és egy németországi cég dolgozza ki a nagyváradi botanikus kert és szabadidőközpont megvalósíthatósági tervét, mely hamarosan elkészül, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, aki részletesen ismertette a projektet. Kifejtette, hogy a Vavilov, a Lotus, illetve a Meiului utcák, a Trade Center, a Lotus bevásárlóközpont és az ortodox templom között lévő 7,6 hektáros területet alakítják át botanikus kertté. Ezen a területen tizenöt különböző övezetet alakítanak ki, és mindegyikben különböző típusú vegetációt telepítenek. „Az a célunk, hogy bemutassuk a térségünk biodiverzitását” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Mălan, hozzátéve, hogy az egzotikus, a mi égövünkhöz nem szokott növények számára egy melegház épül az ortodox templom felőli oldalon. A melegházban műhelyek és laboratóriumok is lesznek, melyeket a Nagyváradi Egyetem szakemberei, kutatói és hallgatói használnak majd, tudatta az alpolgármester.

Mi lesz még?

Az említett területrendezési tervbe integrálták, tehát nem bontják el az ottani sportpályákat, amelyek mintegy kettészelik a szóban forgó térséget. A sportpályák és az ortodox templom közötti területrészt egy csermely fogja kettészelni, és egy mesterséges tavat is ki fognak alakítani. A terv része egy 429 méter hosszú gyalogos felüljáró építése is, amely a Pece patak jobb oldaláról indul majd ki, a mesterséges tó mellett elhaladva szeli majd át a botanikus kertet, és a Lotus Center közelében ér véget. A két méter széles felüljáróra a két végponttól és a kert közepén, a mesterséges tó mellett építendő kilátóról lehet majd felmenni. A könnyűszerkezetes kilátó huszonhét méter magas lesz, melyen hámorméterenként alakítanak ki összesen hét kilátóhelyet, ahonnan ki lehet majd tekinteni a városra. A terület másik oldalán, tehát a sportpályák és a Lotus utca közötti részen egy, a Rogériusz lakónegyedben lévőhöz hasonló gyerekvárost építenek szabadtéri játszóterekkel és egy zárt építménnyel, mely utóbbi helyszínen rossz idő esetén játszhatnak a gyerekek. Itt egy közélelmezési egység is helyet kap majd.

Ügymenet

Az elkészült megvalósíthatósági tervről július végén fog szavazni a Nagyváradi Helyi Tanács, fejtette ki az alpolgármester. Ezt követően elfogadják a terv műszaki gazdasági mutatóit, amelynek alapján kiírják a műszaki tervek elkészítésére vonatkozó tendert. Ez körülbelül hat, maximum kilenc hónapot vesz majd igénybe, ami után következhet a közbeszerzési eljárás magára a kivitelezésre. A nagyszabású beruházás becsült költségvetése 110 millió lej áfa nélkül. A megvalósíthatósági időszak 42 hónap, ebből két évet vesz majd el maga a kivitelezés.

Borítókép: látványterv a beruházásról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában