előnyök és hátrányok

2020.07.08. 09:59

A város hangjai

Egyik vidéken élő barátom azt mondta, örülhetek, hogy városban élek, mert sokkal könnyebb itt az élet. Ezen hosszan elgondolkoztam. Nem tagadom, hogy vannak előnyei, de hátrányai is. Nézzük csak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Ágnes

Az utcában, ahol lakunk, nagy a forgalom, mégis az úttesten közlekedünk, épségünket kockáztatva, mert a lakók személyautói a járdán parkolnak. Amióta a szemközti fafeldolgozó műhely körfűrésze órákon át fülsiketítően visong, azóta az egyik fülemre kezdek nagyot hallani, a másikra meg kicsit.

A környék autótulajdonosainak autóriasztói a nappal és az éjszaka legváratlanabb pillanataiban vijjogni kezdenek, ezeket csak a sűrűn közlekedő mentőautók szirénái múlják felül. Mivel a kutyák nem bírják ezt a frekvenciát, keservesen vonyítanak, még akkor is, amikor a riasztók és a szirénák már elhallgattak.

A gázpalackokat szállító kocsi sofőrje, a szívbajt ránk hozva, fémkulcsával addig kongatja a vaspalackok oldalát, míg a lakók egy része, derékig kilógatva magát az ablakon, azt nem üvölti, hogy hagyja abba.

Tömbházunk előtt dobhártyát szaggató, dübörgő kompresszorokkal fúrták hetekig a betont, gödröket, árkokat ástak, csöveket fektettek le, majd miután betemették, rájöttek, hogy rossz csöveket raktak le, ezért újra felfúrták, kiásták, és kicserélték azokat.

Mielőtt teljesen összeroppantam volna az egynapos csendtől, a felettem lakó kezdett őrülten fúrni, falat döngetni, új ajtókat, ablakokat tenni, csempét rakni, csiszolni-kalapálni. A tömbházak közti tenyérnyi zöld területre, ahova játszótér kialakítását kérvényeztük, templomot építettek. Azóta a hívek harsány éneke ébreszti vasárnap reggelenként a még pihenni vágyókat.

Azt a kevés füvet, ami a tömbházak között nő, néhány kaszasuhintással le lehetne vágni, ám a technikának hódolva, félóráig tartó, fülsiketítő motorzúgásos, büdös benzinszagot pöfékelő fűnyíró géppel nyírják le, ami ráadásul magasra felveri a fűdarabkákat és a port. Ugyanez történik a házakat hosszasan övező bukszusokkal, amelyeknek tilos magasabbra nőni egy méternél a polgármester úr parancsára. Így azokat is órákon át nyesik, rövidítik, őrült zajjal, porral, benzingőzzel szennyezve a csendet és a levegőt, és megfosztva a növényeket a „tüdejüktől”, ami nekünk éltető oxigént jelentene.

A villamosok hajnalok hajnalán nagy zakatolással robognak tova a síneken. Aztán az autóbuszok, gépkocsik kezdenek hörögve, búgva és pöfögve életre kelni. Ha kinyitom az ablakot, hogy friss levegőhöz jussak, kipufogógáz ömlik be és akkora a zaj, hogy nem halljuk sem egymás szavát, sem a híreket a rádióban.

A lépcsőházunkban egyetlen ablak sincs. Amikor féregtelenítő vegyszerrel fújják be a helyiséget, mérgezésnek vagyunk kitéve, mert még órák múlva is fuldoklunk, amíg a földszintről az emeletre érünk, vagy fordítva.

A mellettünk folyamatosan búgó légkondicionáló a szomszéd aznap elszívott cigarettamennyiségének füstjét vagy áporodott bűzét a mi szobánkba, tüdőnkbe fújja. Végül meg kell említenem azt is, hogy a környéken lakó néhány kutya éjfél után kezd egymással kommunikálni, hosszan tartó ugatással törve darabokra a csendet. Ilyenkor örülök, hogy városban élek. Falun több a kutya.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában